Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В НЕБЕСАТА: Себастиян Фетел плаче, докато неговият екип го носи на раменете си след края на световния шампионат.
В НЕБЕСАТА: Себастиян Фетел плаче, докато неговият екип го носи на раменете си след края на световния шампионат.
ОТБОРЪТ на "Ферари" сам е виновен за изпуснатата титла. Лидерът в шампионата преди старта на GP на Абу Даби Фернандо Алонсо остана с празни ръце заради грубата грешка в тактиката на тима. За да бъде блокиран Марк Уебър ("Ред Бул") и неговите шампионски амбиции, тимът изтегли спирането на пилота в бокса.

Във "Ферари" не отчетоха факта, че връщайки се на трасето, Алонсо ще се окаже в силен трафик. Плътно пред него бе Витали Петров, пилот на "Рено". В Абу Даби френският тим нито губеше, нито печелеше от надпреварата.

Опитите на Алонсо да го изпревари останаха напразни и в края на състезанието фераристът бесен размахваше юмрук на новобранеца. Ден по-късно шефът на "Ред Бул" Кристиян Хорнер публично благодари на руснака за помощта.

Непротсимо

Двамата бивши топфераристи - Жан Тот или Рос Браун, никога не биха допуснали подобен гаф. Направи го Стефано Доменикали, италианецът, който води "червените" през последните две години.

Както писа в. "168 часа", първото място на двукратния световен шампион бе гарантирано при победа на Фетел и класиране на Алонсо между трето и четвърто място. Във финала испанецът остана 7-и и за 4 т. изгуби третата титла.

Истината за загубата на най-титулувания тим във Ф1 не е гафът на "Яс Марина". За това имаше много причини още от началото на надпреварата. За този сезон "Ферари" не успяха да произведат най-добрия болид и Доменикали изрично признава това.

Така че вицешампионската титла на Алонсо не е благодарение на колата, а въпреки нейното слабо развитие в първата половина на шампионата.


Като цяло представянето на "Ферари" бе неравномерно. Силното начало на Алонсо бе последвано от лоша втора третина на шампионата. Испанецът направи вероятно най-силната си година. Алонсо направи няколко невероятни карания, въпреки проблемите, които имаше с очевидно по-бавния си автомобил. Въпреки това в края на август и началото на септември "Ферари" практически отписаха титлата и се наложи да купуват за Алонсо възможна трета титла.

След заповед от бокса Маса демонстративно пусна испанеца пред себе си, а италианците охотно платиха $100 000 за 7-те точки авантаж на двукратния световен шампион. Точно по това време основните компоненти в колата бяха подобрени.

Отново в играта

Надеждите възкръснаха след невероятното каране и изключително ценната му победа на "Монца". Това стана в момент, в който Доменикали по-скоро обмисляше колата за 2011 г., а не шансовете как Алонсо да оглави класирането. Това също се отрази на крайния резултат.

Грешка имаше и в планирането за еволюциите на болида. Заради победата на "Монца" на 12 септември Скудерията хвърли всички технически ресурси. В отбора предполагаха, че подобренията ще бъдат авантаж и в следващите пет състезания. В тях Алонсо прибра общо една трета от оставащите 225 т. и имаше всички шансове да завърши като шампион.
Всичко това, а не поведението на пилотите на "Рено" в Абу Даби имат вина за второто място на Фернандо Алонсо.