Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

l Испанско-българската продукция “Да обичаш Пабло” с Хавиер Бардем и Пенелопе Крус е сред акцентите на форума

l Прочутите режисьори Вим Вендерс и Ейбъл Ферара ще посвещават в тайните на киното с мастъркласове

Двамата нямат нужда от думи, за да се разбират - както в живота, така и пред камерата. Абсолютният синхрон на двойката Хавиер Бардем и Пенелопе Крус зарежда с необходимата химия вълнуващата и бурна любовна афера на колумбийския наркобарон Пабло Ескобар и амбициозната телевизионна водеща Вирхиния Вайехо в гангстерския филмов романс "Да обичаш Пабло".

Режисьор и сценарист на лентата е Фернандо Леон де Араноа, а българската компания B2Y Productions, част от “Ню Бояна Филм Студиос”, е копродуцент на проекта. Част от снимките на кинотворението са осъществени в България, включително изключително сложна сцена с приземяване на истински самолет.

В игрално-документален стил историята е създадена по романа "Да обичаш Пабло, да мразиш Ескобар" на журналистката Вирхиния Вайехо. Така именно през погледа на героинята на Крус се изгражда портрет на прочутия и енигматичен наркобарон. Ескобар е разкрит както чрез най-жестоките черти на неговия характер, така и чрез афинитета му към благотворителните каузи, като строежи на училища и болници. С тези и други подобни "жестове" могъщият наркобарон си печели почитатели.

Испанско-българската продукция се нарежда сред акцентите в кинопанорамата на 22-рия “София филм фест” с две срещи с публиката - специална галапрожекция на 8 март в “Люмиер Лидл” и още една на 10-и в кино “Арена Делукс България Мол”.

Темата на тазгодишното издание на филмовия форум е свързана с избора на София за Европейска столица на спорта. По тази причина в програмата ще присъства специален фокус за активния начин на живот като приоритет за хората, чрез селекциите от филми и събития на спортна тематика - СФФ Спорт и СФФ Спорт: The Ball. Сред заглавията са хитовият "Аз, Тоня" за американската фигуристка и бунтарка Тоня Хардинг, "Меси" на култовия режисьор Алекс де ла Иглесия, "Последният мач: 40 години Йохан Кройф в Барселона" на Жорди Маркос, "Стоичков" на Борислав Колев, “Български лъв” за световния шампион по бойно самбо, състезател по ММА и бивш член на специалните части Тихомир Благовестов, и др.

Специален гост на кинофестивала ще бъде неподражаемият режисьор Ейбъл Ферара. Творецът ще получи Наградата на София на Столична община на галавечер в кино "Люмиер" на 17 март, непосредствено преди прожекцията на шедьовъра му "Кралят на Ню Йорк".

Ферара също така ще води и два майсторски класа на 18 и 19 март в Дома на киното.

Почти 10 години след представянето на филма си "Снимки в Палермо", пред българската публика отново се завръща в София и емблемата на световното независимо кино - Вим Вендерс. Киномайсторът ще представи амбициозния си нов проект "Потапяне", който откри 65-ия филмов фестивал в Сан Себастиан. Филмът е любовна история, която отвежда зрителя в напълно различните светове на двамата главни герои Даниел Фландърс и Джеймс Мор - в ролите са Алисия Викандер и Джеймс Макавой.

За киноестетите и почитателите на творчеството на Вендерс програмата предлага още шест негови творби "Париж, щата Тексас", "Криле на желанието", с оригиналното заглавие "Небето над Берлин", "Пина", "Катедрали на културата", "Всичко ще бъде наред" и задължителния за гледане шедьовър "Солта на земята" - филмов портрет на един от най-вълнуващите фотографи на всички времена, бразилеца Себастиао Салгадо.

Вим Вендерс ще изнесе и специален мастърклас на 11 март в Дома на киното.

Ценителите на качественото кино трябва да се срещнат и с творбата "Щастлив край" (Happy End, 2017) на големия Михаел Ханеке с Изабел Юпер в една от главните роли. Лентата бе номинирана за "Златна палма" в конкурсната програма на Кан през миналата година и разказва историята на френско буржоазно семейство и драматичните обрати в живота на общността в град Кале на фона на бежанската криза в Европа. Филмът е част от селекцията - "Киното днес - големите майстори", в която фигурират страхотни и награждавани заглавия като "Без милост" (In The Fade) на Фатих Акин, "Нелюбов" (Нелюбовь) на руския майстор Андрей Звягинцев, "Изключителният (Моят Годар)" (Redoubtable) на Мишел Азанависиус, "Луната на Юпитер" (Jupiter's Moon) на Корнел Мундруцо, "Убийството на свещения елен" на Йоргос Лантимос и "Бикини Муун" - най-новият филм на известния македонски режисьор Милчо Манчевски, лично представен от него.

Любовната връзка между литература и кино ще се отрази в "8 минути и 19 секунди", чрез който шест кратки разказа на Георги Господинов оживяват на големия екран на 17 март в кино "Люмиер Лидл". Те са реализирани от режисьорите Петър Вълчанов, Кристина Грозева, художника Теодор Ушев, Надежда Косева ("Старецът и морето"), Любомир Младенов ("Лицата от последните дни") и Владимир Люцканов ("Закъснелият дар").

Заглавието на филма е по едноименния разказ от сборника "И всичко стана луна". Цели 8 минути и 19 секунди - точно толкова имаме отпуснати, докато вестта за смъртта на слънцето стигне до нас. Толкова пътува светлината от там до тук. После ще стане тъмно...

Две седмици след триумфа на "Берлинале" "Не ме докосвай" на режисьорката Адина Пинтилие (копродукция с България), който спечели "Златна Мечка", ще се представи на големия екран и у нас на 14 март в кино "Одеон". Лентата ще се състезава за приза в Балканската конкурсна програма на София Филм Фест с "Възвишение" на Виктор Божинов, "Вездесъщият" на Илиян Джевелеков и др.

Имената на Мартичка Божилова и "Агитпроп" като продуцент ("Не ме докосвай") стоят и зад интересен документален проект - омнибусът "Окупация 1968" (Словакия-Чехия-Полша-България-Унгария). Филмът е част от специална програма, отбелязваща 50 години от майските събития в Париж и Пражката пролет.

Лентата връща към месец август 1968 година и е субективен поглед към войниците от "братските" армии и техните мисли и чувства за Чехословашката окупация и функциите им в нея. Основният въпрос, около който обединяват работата си режисьорите Стефан Командарев, Мари Елиза Шайд, Линда Домбровжки, Магдалена Жимков и Евдокия Москвина, е как "малкият човек в Европа" се отнася с "голямата история".

Прожекцията на "Окупация 1968" на 18 март в кино "Люмиер Лидл" ще бъде официалната българска премиера. Зрителите ще имат шанс да видят лентата и на 25 март във Френския институт - кино "Славейков".

През 2018-а филмовият форум поставя в специален фокус и киното на Израел, а в програмата отново присъства специалната “Модна гала”. И тази година няма да бъде пренебрегната също така традиционната селекция "Кино гурме" със заглавията "Богините на храната", "Звезди Мишлен: Приказки от кухнята", "Пекарят", "Шоколад" и "Пътят на виното".

Кинопанорамата на “София филм фест” ще продължи до 29 март.