Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снощи бай Илън сериозно подобри рекордите за максимални скорост, разход на гориво и вредни газови емисии за автомобил, като си изстреля колата в Космоса. Разбира се, на таблото беше написал девиза на Адам Смитовия “Пътеводител на галакическия стопаджия” - “DON’Т PANIC”.

А на капиталовите пазари в САЩ и по-света положението беше малко по-различно и развълнува мнозина родни фейсбукари. Ето и моята дневна DON’T PANIC доза по темата.

Ако се разгледат внимателно графиките на дневната търговия на основните американски индекси на акции се вижда ясно нещо относително просто и тривиално.

1. През последните месец-два на пазара на акции в САЩ влизат активно мнозина неинстуционални инвеститори с прилични обеми. Класически late comers to the market, които са мотивирани от страх да не пропуснат играта и печалбата. Много от тях търгуват на марж и с левъридж. Нивата респективно отскочиха над устойчивите exponential moving averages, вещаейки скорошна корекция. (виж лявата хоризонтална стрелка)

2. По традиция, началото на годината е слаб период за пазара на акции и индекси. Този януари не беше, което е и във връзка с горното в т.1.

3. Пазарът винаги търгува на база очаквания и ahead of the curve, сиреч спекулативно - иначе губиш. Щом започна препозиционирането на някои от инстуционалните и професионални инвеститори с оглед очакванията за осезаема промяна на доходността на облигациите и пазарите с фиксирана доходност, което повлича излизане и на други профит тейкъри, заели позиции в по-ранната фаза - това веднага води до margin calls. Много от позициите на лейткъмърите биват ликвидирани, защото не могат да посрещнат маржовете в рамките на деня. Те губят. И волатилността почва. (виж дясната стрелка, сочеща спада след тридневния тренд тригър в червени барове).

Иначе, борсовата търговия на акциите и индексите от доста време е до и над 90% управлявана от алгоритми и AI. Най-стандартното движение сега би било трвивълнова низходяща корекция по Елиът до 100 и дори 200 дневни ЕМА.

Ако се дръпнем за малко от микроскопа и погледнем около нас - американците нямат особени грижи в момента. Обаче, щом те кихнат - в Европа и останалия свят ни хваща пневмония. Корекцията им, която е очаквана и мотивирана от здрав икономически фундамент и позитивни очаквания за икономиката им и за фискалните им политики и стимули, вече повлякоха индексите и борсите в Европа и по света. Добре е че, това все още не е кихане от простуда, защото за разлика от Америка, никъде по-света няма нито фискални или монетарни амуниции за посрещане на нов финансово-икономически спад, нито са налице здрави икономически фундаменти с видима вътрешно и собствено обезпечена позитивна перспектива.

А американците ясно казаха и показаха, че ще водят девалвационна краткосрочна политика. Което е шок и ужас за Берлин, Брюксел и Пекин, и е против всички правила от Брентън-Уудс и Войната насам. Старият и познат на всички световен ред свърши. Или поне вече няма да е същия. Brace! Brace!