Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Част от бандата на Главестия се вляла в групата на Квиц.
Част от бандата на Главестия се вляла в групата на Квиц.

Жената на известния кримигерой Цветомир Ценов-Квиц налетяла на нахлулите в къщата им във врачанското село Гложене щурмоваци от ГДБОП, дошли да закопчаят любимия . Въпреки крясъците и свадата помежду им тя не могла да го опази и антимафиотите го арестували. Малко по-късно спецпрокурори го обвинили за тартор на жестока банда.

КВИЦ
КВИЦ
Квиц и 6-има от хората му бяха задържани във вторник след спецакция в Козлодуй, Оряхово и близките села. Бандата е обвинена за рекет, отвличане, палежи, лихварство и разпространение на дрога. Двама от нея обаче са в неизвестност и се издирват.
Жертви на хората на Квиц били най-често дребни търговци, собственици на заведения и земеделци. Разследването тръгнало през 2015 г.

“Положихме много усилия, образувахме делото в края на май. Срещнахме много трудности, защото жертвите на бандата не бяха готови да дадат показания, за да изобличим тартора и участниците в нея”, каза шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев.

Над 50 хил. лв. са намерени у задържаните. СНИМКА: ПРБ
Над 50 хил. лв. са намерени у задържаните. СНИМКА: ПРБ
Една от жестокостите на бандата е

зверско

изнасилване

на мъж с

гумена палка

Хората на Квиц го отвлекли, за да се гаврят с него за отмъщение, тъй като не им се издължил навреме, твърдят разследващите.

На друг от потърпевшите бандата изпотрошила дискотеката. Собственикът на заведението бил притискан да повери охраната на обекта на хората на Квиц срещу заплащане. След като мъжът отказал, в заведението влезли членове на бандата и го изпотрошили. Посегнали и към барабаните на оркестъра. Залели ги с бензин и ги запалили. Преди това подчинените на Квиц яли и пили в заведението. Направили 10 хил. лв. сметка, без да я платят, разказаха антимафиоти.

Бандата е разполагала и с оръжия. СНИМКА: ПРБ
Бандата е разполагала и с оръжия. СНИМКА: ПРБ
Местната полиция и прокуратура обаче не обърнали внимание на жалбите на собственика за изпотрошеното заведение и случаят не бил разследван. Предстои проверка, която трябва да покаже дали наистина полицаи и магистрати от Враца са опъвали чадър над бандата на Квиц.

При акцията разследващите претърсили над 30 адреса и коли.

Открити са

20 хил. евро

и над 10 хил. лв.,

като подозренията са, че са от рекет. Намерени са различни видове дрога и незаконни оръжия.

Шефът на антимафиотите Ивайло Спиридонов каза, че всеки в бандата имал точно определена роля. “Всички дейности са били разпределени като в съвременна фирма и всеки е имал определен ресор, по който работел - доставка и разпространение на дрога, лихварство, рекет и т.н. Никой не се месел в работата на другите и отговарял само пред тартора”, разказа Спиридонов.

“Такива групи действат в цялата страна. Тероризират гражданите и създават чувството, че законът липсва. С нашите действия искаме да прекратим съществуването на мутренските банди, с които по различни причини местната власт не е успяла да се справи. Да ни очакват и на други места в страната”, предупреди прокурор Гешев.

Подобна акция имаше преди 2 г. През август 2015 г. спецпрокуратурата повдигна обвинения за престъпна група за рекет, лихварство, отвличания, заплахи и побоища на боса Ангел Попов-Главестия и още 9-има. Делото се гледа в спецсъда, но не е приключило. Рекордьор с най-много обвинения по това дело - 16, е именно Квиц. По него той е с мярка 10 000 лв. гаранция. Аверът му Димитър Димитров е с 13, а брат му Върбан Димитров - с 10.

Според разследващите бандата на Квиц е запълнила нишата, появила се след ареста на Главестия. Много от излезлите на свобода негови хора влели в бандата на Квиц.

Двете си банди си приличат по мъченията. По делото срещу Главестия и хората му стана ясно, че са се гаврили с жертвите в т.нар. фургон на ужасите. Там ставали безмилостни побои на отвличане.

Квиц бе

осъден преди

4 г. на пробация,

след като с хората му отвлякоха двама съперници от кримиконтингента на Враца. След като ги пребили от бой, ги принудили да блудстват помежду си.
През лятото на 2013 г. самият Квиц бе нападнат и пребит жестоко от група роми в центъра на Козлодуй. Той бе лекуван няколко месеца и едва оцеля, а за нападението обвини прочутия в Козлодуй цигански бос Иван Иванов-Мочи, с когото враждува от години.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев и директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов разказаха за разследването.
Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев и директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов разказаха за разследването.