Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Радвам се да видя, че Ангела Меркел ще продължи като канцлер на Германия, въпреки че очаквам окончателните подробности за коалицията, която тя възнамерява да сформира.

Победата на г-жа Меркел след почти 12 години на този пост е впечатляваща и показва на лидерите в западния свят, че може да се спечелят гласове от центъра, като останеш твърд в убежденията си.

Това че за първи път в парламента влязоха и десните от  AfD трябва да ни тревожи, но бива да ни кара да се паникьосваме.

Вместо това трябва да се опитаме да разберем защо често хората, които нямат екстремистки възгледи гласуват за екстремистки партии. В едно либерално общество тежестта пада върху центристките политици, които трябва да се справят с проблемите на хората с основните политики, а не да ги изключат от дебата.

Канцлерът Меркел понесе своя дял от предизвикателствата през цялото време на службата си -  от кризата с еврото към кризата с надигането на ИДИЛ и на Русия.

Тя ще се изправи пред много повече през следващите години: как да реформира ЕС и еврозоната след brexit; как да реагира на руската агресия и да сложи край на войната в Украйна; да създаде реалистична връзка между ЕС и Турция; да се справи с политиката на Асад в Сирия и как да възстанови подкрепата за свободната търговия на континент, който не винаги прави връзката между търговията и просперитета.

Пожелавам на моя стар приятел, която ми даде толкова много подкрепа в миналото  успехи от всякакъв характер и в четвъртия й мандат.

Коментарът на бившия датски премиер и генерален секретар на НАТО е от фейсбук