Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вируси, латентни от стотици години, е възможно отново да предизвикват епидемии

Заради глобалното затопляне стават активни болести, които са се смятали за напълно изчезнали или овладени, алармират френски специалисти, цитирани от в. “Индипендънт”. Те предупреждават, че топенето на ледовете “събужда” вируси, латентни от стотици години.

Агенти, които в миналото са причинявали смъртоносни епидемии, стават отново активни заради повишаването на температурите и размразяването на дебели пластове лед, обясняват учени от университета “Екс Марсилия”. Шантал Абержел и Жан-Мишел Клавери са ръководители на екип, който откри в сибирските ледове вирус на 32 хиляди години.

Наричат го “питовирус” и го определят към семейството на гигантските вируси, тъй като е с дължина два пъти по-голяма от тази на традиционните вируси и съдържа в себе си 1200 гена. За сравнение грипът и СПИН имат едва десетина гена. По време на лабораторен експеримент френските учени доказват, че въпреки че е бил в замръзнало състояние толкова години той все пак е заразен.

Това ги кара да зададат въпроса колко рискове от опасни епидемии крие топенето на ледовете.

Жан-Мишел Клавери споделя пред в. “Монд”, че доказателството, че вирус, който е бил в латентно състояние повече от 30 хиляди години, е способен за заразява, показва, че глобалното затопляне крие огромни рискове за здравето на обществото.

Според учените допълнителен риск представлява и фактът, че в Сибир има богати залежи на петрол и природен газ, които тепърва ще бъдат експлоатирани. Но сондажите рискуват да събудят опасни вируси и бактерии.

Жан-Мишел Клавери обяснява: “Вечните ледове са идеалното място за съхранение на древни вируси, тъй като там няма кислород и светлина и температурите са много под нулата. Когато обаче тези слоеве се размразят, дори и част от вирусите и бактериите да умрат заради светлината и топлината, много от тях ще се активират отново и е възможно да причинят дори епидемии. А имунната система на съвременните хора съвсем не е адекватна срещу вируси отпреди стотици години”.

Жан-Мишел Клавери
Жан-Мишел Клавери

Антракс

Миналата година в областта около град Салехард в Сибир бяха регистрирани 30-ина случая на заразени с антракс. Според местните изследователи спори са били съхранени в замразения труп на елен, умрял преди повече от 70 години. Учените предупредиха, че заради затоплянето е възможно в някои северни райони да има епидемии от антракс, тъй като над един милион елени са загинали от болестта в началото на XX век и сегашното затопляне изважда на повърхността стари спори.

Специалистите уточняват, че антраксът е остро инфекциозно заболяване, което се причинява от микроорганизъм, наречен Bacillus anthracis, характеризиращ се със способността си при попадане във външната среда да образува спори, които са изключително устойчиви и могат да се съхраняват в почвата десетки години. Заразяването става по няколко начина - при попадане на антраксни спори по кожата и лигавиците, при поглъщане на спори или при вдишването им. Това може да стане при директен контакт с болни животни, при консумация на недостатъчно термично обработено месо или при вдишване на прах, съдържащ спори.

Бубонна чума

Френските специалисти алармират, че е възможно във вечните ледове да се съхранява дори бактерията Yersinia pestis, причиняваща чума. Според учените от университета “Екс Марсилия” при силно затопляне и бързо топене на ледовете хората може да бъдат застрашени от епидемия от бубонна чума. При тази форма на заразната болест бактерията преодолява защитата на кожата и стига лимфните възли. Там се размножава и ги възпалява. Без лечение смъртността от бубонната чума е около 90%.

Едра шарка

Според учените съществува риск и за завръщането на напълно заличената през 80-те години на XX век едра шарка (вариола) - силно заразна вирусна болест, засягаща само хората. Смъртността й достига до 40%. Изчислено е, че през XX век вариолата причинява 300–500 милиона смъртни случая. Само през 1967 г. Световната здравна организация изчислява, че са заразени 15 милиона души, затова се предприема въвеждане на масова имунизация срещу болестта. Последните случаи на едра шарка са регистрирани през 1977 г., а през 1980 г. СЗО обявява окончателното унищожаване на вируса в природата.

Според специалисти обаче вирусът е възможно да се съхранява в почвата в замръзналата тундра в Сибир. Изследователи от Руската академия на науките обясняват, че през 1890 г. областта е поразена от жестока епидемия от едра шарка, която причинява смъртта на хиляди. Най-много жертви са погребвани в замръзналата почва по поречието на река Колима. Учените подчертават, че заради повишаването на температурите днес нивото на реката е покачено, което причинява размразяване на бреговете.

Специалистите от Националния институт по вирусология в Новосибирск алармират, че заради ерозията са открити останки от трупове, носещи характерните белези на едра шарка. Учените предупреждават, че разравянето на масовите гробове може да доведе до повторно разпространение на болестта.

Бели кръвни телца, заразени с вирус.
Бели кръвни телца, заразени с вирус.