Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Заради правния батак и скандалната липса на комуникация останалите ведомства не разбрали за опасността

Басейнова дирекция установила завишената алфа-активност още в периода 2008-2012 г.

Заради скандална липса на комуникация между институциите и правния батак с размити отговорности в Хасково вероятно пият уранова вода още от 2008 г., установи проверка на "168 часа". Неслучайно най-разпространеният виц там още от времето на соца е: "Щом си от Хасково, значи на тъмно светиш като крушка?"

В края на служебното правителство вестникът помоли Министерството на околната среда и водите за информация кога и как Басейнова дирекция е

предупредила за

опасната уранова вода

И защо останалите институции и ВиК-то не са разбрали.

От отговора става ясно, че до 2012 г. Басейнова дирекция е оповестявала резултатите от изследванията на сайта на Изпълнителната агенция по околна среда и регионалната в Хасково. Целта на данните е да бъдат подпомогнати областните управители и общините, когато решават въпроси, свързани с околната среда. Като в доклада на дирекцията са отразени и замърсяващите фактори.

Дотук нищо особено. Интересното започва през 2013 г., когато община Хасково иска Басейнова дирекция да й предостави

данни за замърсяване

над пределно допустимите концентрации на водите за периода 2008-2012 г.

"Директорът на Басейнова дирекция - "Източнобеломорски район", е отговорил на община Хасково, като е изпратил исканата информация, от която ясно и точно се вижда в табличен и текстови вид, че в мониторинговия пункт за подземно водно тяло "Хасково-1" е установена

обща алфа-активност над контролните нива,

пише в отговора на МОСВ до "168 часа".

Само за справка преди дни при подобни данни националният здравен инспектор Ангел Кунчев нареди спиране на водата в шест димитровградски села, а по-късно се оказа, че в едно от тях

уранът е завишен

Причината е, че високата алфа-активност означава радиоактивно излъчване от нестабилно атомно ядро, при което се отделят алфа-частици. Въпросът е защо в Хасково не са взети мерки още през 2013 г. или преди това - в периода 2008-2012 г., когато е установен проблемът?

Защо отговорните институции не са

проверили урана и не са били тревога,

а са чакали общината да ги попита официално. Поведението на самата градска управа също е необяснимо. Защо оттогава до април тази година нито те, нито областната управа са предприели каквото и да е, за да отстранят проблема.

Отговорът най-вероятно е в една тотална недомислица, която разкриват от МОСВ:

"За оценка на химичното състояние на подземните водни тела в зони за защита на питейните води и в райони в близост със

закрити уранодобивни участъци

от 2010 до 2015 г. е включен мониторинг за общата алфа-активност и общата бета-активност." Очевидно Хасково е от тези райони, тъй като там е имало уранодобив.

"В тези програми за мониторинг на подземните води не е предвиден мониторинг на други радиологични показатели, включително уран, но при установяване на превишение на контролните нива на общата алфа-активност и общата бета-активност

мониторингът е

разширен, като са включени и показателите естествен уран и радий 226,

пише в отговора на МОСВ. Тоест в бивши райони с уранодобив по принцип не се следи нивото на урана във водите, но ако има завишена алфа-активност трябва да се провери. Ако е вярно, че през 2013 г. тя е била над контролните нива, защо още тогава не е засечен завишеният уран? Или е констатиран, но някой си е замълчал, така че никой да не разбере?

Вероятно отговорът отново е в чиновническия батак - от МОСВ става ясно, че едва по-късно - за периода 2016-2021 г. е решено, че ако има периодични превишения на общата алфа-активност, мониторингът се разширява, за да се следят нивата на урана и радия.

Най-вероятно именно това е станало, заради новата разпоредба

едва през 2016 г. е проверено нивото на урана

"На 27 април 2016 г. Басейнова дирекция е представила информация пред областната администрация в Хасково, община Хасково, РЗИ, ВиК, РИОСВ и др. компетентни институции в града за регистрирани отклонения във водата по посочените радиологични показатели в "Хасково-1" - е позицията на МОСВ. - Обяснена е необходимостта от допълнителен мониторинг на подземните води и водите за питейно-битово водоснабдяване в Хасково."

Ето какво означава това в превод: "От Басейнова дирекция казаха, че на 28 април 2016 г. са подали нови данни за повишен уран и алфа-активност на среща с ВиК, РЗИ и др., а те отричат да са разглеждали подобна информация", коментира пред "168 часа" бившият областен управител по време на служебния кабинет Минко Ангелов.

Според него след това излизат нови данни през октомври 2016 г., че

уранът е три пъти

над нормата, а алфа-активността - 13 пъти

Когато Ангелов започва да разпитва през 2017 г. защо не са взети мерки и тогава, се оказва, че никой не може да му отговори какво се е случило.

"Все едно 6 месеца тази информация е била укривана, защото информацията стана публично известна едва през април тази година", коментира той. Тогава той събира всички отговорни институции, преглеждат изследванията на проблемните кладенци и решението е да се спрат.

"168 часа" помоли за обяснение сегашния кмет на града Добри Беливанов какво се е случило през 2013 г. и преди това и как е възможно оттогава никой нищо да не е предприел.

"И аз не мога да си обясня тази липса на координация между институциите,

каза той, като уточни, че през 2013 г. не е бил кмет.

От областната управа отказаха коментар, тъй като сегашният губернатор не бил тогава в управлението.

Минко Ангелов каза, че той и досега няма обяснение, но знае, че от предишната областна управа са заявили, че не са имали подобни тревожни данни.

Как държавата със закон създаде правния батак и Параграф 22, четете в хартиеното издание.