Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дискомфорт, позиви за повръщане, газове, киселини, дори чернодробни и сърдечни проблеми – до всичко това може да доведе преяждането. А по празници всички неизменно си позволяваме по повече от всичко. Важно е след обилно похапване бързо да се противодейства.

Джинджифилът е един от най-мощните агенти след преяждане. Неслучайно се препоръчва винаги след по-обилна вечеря да се пие по чаша чай от джинджифил. Той неутрализира вредния ефект от голямото количество погълната храна и предпазва от киселини и газове. Освен това се смята и за много полезен за хората, които искат да свалят някой килограм. Диетолози препоръчват всекидневната консумация на джинджифил, защото чрез него лесно се топят натрупаните мазнини Плюс е и това, че джинджифилът стимулира имунитета, предпазва от вирусни настинки, поддържа кръвното налягане в норма и понижава нивата на т. нар. лош холестерол. Полезно действие след преяждане има и анасонът, който е известен с това, че помага при спазми на червата. Дори някои от препаратите против бебешки колики съдържат именно анасон. Билката намалява образуваните газове, действа очистително и помага да се изхвърлят задържаните течности в организма. Освен това анасонът има позитивен ефект и при пациенти с бронхити и синузит, защото стимулира отделянето на секретите.

Известният природолечител д-р Атанас Михайлов препоръчва след дни на преяждане човек да се подложи на разтоварващ ден на детоксикация със сокове. Режимът на д-р Михайлов предвижда сутрин на гладно да се изпива чаша вода с 1 с.л. английска сол. След това се приема единствено сок, който се приготвя от сутринта. Рецептата е: в 2 литра вода се разрежда сокът от 2-3 изцедени лимона, 4-6 грейпфрута, 4-6 портокала. За хора, чувствителни към цитрусови плодове, може да се направи около 2 литра сок от ябълки, който да се разреди с вода. Не се приема друга храна, единствено при много силен пристъп на глад е позволена лъжичка мед или една ябълка, но не повече от един път на ден. За максимален ефект специалистът съветва процедурата да се повтаря три поредни дни, а на четвъртия да се прави захранване.

Освен това за спешна помощ след преяждане д-р Михайлов препоръчва кориандър и ментов чай. Кориандърът се смята за един от най-мощните агенти против газове и болки в стомаха. Чаят от смелени семена кориандър помага срещу раздуване на червата, премахва чувството на тежест след преяждане. Освен това се справя с проблеми като лениви черва и запек. Той ускорява работата на храносмилателния тракт и помага за изхвърляне на натрупаните отрови в тялото. Вярва се дори, че именно кориандърът е в състояние да извлече тежките метали от организма.

Ментовият чай също е балсам за стомаха – една чаша след ядене предпазва от газове и болезнено издуване. Освен това той действа успокояващо и приет вечер подпомага съня. При остри стомашни проблеми след обилно похапване някои пациенти приемат тинктура от мента на капки. Смята се също, че ментовият чай действа като прочистващо средство на белите дробове и синусите. Известният български лечител Петър Димков пък препоръчва като пречистваща диета след дни на обилно хранене в продължение на 1-3 дни да се консумират само плодове и три пъти на ден настъргани моркови с лимонов сок и мед. Сутрин и вечер се пие по чаша топла, но не гореща вода – може и с лимон. Много важно е да се изберат обаче био моркови или отглеждани без изкуствени торове, защото в противен случай пречистващият режим може да се превърне в “отровен”. Добре е след този режим да се направят ден-два захранване и поне седмица да не се яде месо и мляко.

Много полезен срещу обилно похапване е и грейпфрутът. Природолечители препоръчват след прекалена консумация на храни винаги да се пие по една чаша прясно изцеден сок от грейпфрут или да се изяде месестата част на половин плод с лъжичка мед. Вярва се, че тази смес ще неутрализира вредните последствия като подуване на стомаха и газове, а освен това ще помогне мазнините да не се усвоят от организма. Смята се, че грейпфрутът е задължителна храна и за всички, които искат да отслабнат, тъй като засилва метаболизма и пречи на трупането на килограми. Освен това той е препоръчван и като превенция на диабет, тъй като е доказано, че понижава нивата на инсулина. Американски специалисти обаче смятат, че плодът е най-полезен, когато се консумира не след преяждане, а преди сериозно похапване. Според учените, ако се приема по половин грейпфрут преди най-обилното хранене за деня, той ще помогне да се разградят по-бързо мазнините и по-дълго ще се задържи чувството за ситост.

Канадски диетолози пък създават режим на базата на грейпфрути и белтъчни храни. Според тях, ако за няколко дни се консумират единствено яйца, месо и полезните плодове, могат да се свалят бързо килограми. И най-важното – това да не е загубена мускулна маса, а мазнини. Освен че стимулира разграждането на белтъчини, грейпфрутът е много полезен за здравето – само един плод носи на организма необходимата дневна доза витамин С. Авокадото също е признато като изключително полезно, ако се приема преди или по време на обилно хранене. За него се твърди, че подобрява храносмилането и предпазва от язва, гастрит и колит. Смята се, че помага за преодоляване на пристъпите на глад и ако се консумира десетина минути преди основно хранене, се намаляват значително приетите след това храни. Екип от университета “Лома Линда” в Калифорния доказва, че при хора, добавили по половин авокадо към обяда си, чувството за ситост се увеличава значително – при 40% от изследваните за повече от три часа, а при 30% за повече от пет часа. Дори се твърди, че авокадото нормализира кръвното налягане, намалява риска от диабет, сърдечно-съдови заболявания, чернодробни и бъбречни проблеми. Идеално е за предразположените към анемия, както и за вегетарианците, защото е богато на желязо и набавя нужното количество протеини дори и за тези, които не консумират месо.