Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

С празничните светлини Америка изразходва електроенергията, с която Етиопия живее една година

Коледните и новогодишни празници са времето, в което хората често си стоят вкъщи, готвят и украсяват домовете си с весели светлинки. Оказва се обаче, че не дългото стоене пред печката увеличават сметките за ток, а именно коледната украса.

Електричеството, което коледните светлини харчат само за шест часа, се равнява на 23 дни нормално потребление на ток. До този извод стигат експертите във Великобритания, като в проучването им се включват всички украси на молове, домове и улици Американците, от своя страна, са сметнали, че за да светне празничната им елха, те добавят близо 60 долара отгоре върху своята смета за ток. Всъщност американците са тези, които харчат най-много ток по Коледа. Проучвания доказват, че само по време на празниците консумацията на електричество там е повече, отколкото тази на някои по-бедни страни по света за цяла година. Или по-просто казано, за един месец коледни светлини

Америка изразходва 6,63 милиарда киловатчаса ток,

а Етиопия харчи 5,30 милиарда киловатчаса за една година. Това електричество е достатъчно да захрани 14 милиона хладилника.

Проучвания в Европа пък доказват, че технологията, която получаваме като подаръци за Коледа, добавя средно около 31 евро към сметките ни за електричество всеки месец.

Но колко електричество всъщност харчат най-разпространените коледни украси?

Най-обикновените коледни лампички могат да бъдат открити във всеки един магазин. А за да грейне цялото дърво във весели цветове, светлините добавят към разхода ни на електричество около 108 киловатчаса, или 20 лв. към сметката за ток на на ден. А използваната енергия е равностойна на тази, която захранва един 55 инчов телевизор.

По-големите и мощни светлини, които хората използват, за да украсят къщите и покривите си, обикновено харчат много повече ток. Те изразходват близо 10 000 вата енергия или 120 киловатчаса, ако оставим домът ни да свети само 12 часа. Този половин ден на блясък ще добави около 21 лв. към сметките ни или над 600 лв. за ток, ако се радваме на красотата цял месец. 

Какво още трябва да знаем за коледните лампички, четете в хартиеното издание.