Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

За седмица профукваме почти 50% от парите си за декември, а холандците пазаруват като Чичо Скрудж

В някои страни около празниците хората се държат като Дядо Коледа, а в други като Чичо Скрудж. Оказва се, че в повечето държави се харчат луди пари около Рождество, но има и такива, в които стриктно пестят средствата си. В повечето случаи парите, които харчат домакинствата за подаръци, са пряко свързани с това в какво икономическо състояние е държавата.

България както винаги е изключение.

Само в дните преди Коледа сме успели да похарчим 35% от приходите си за декември.

В минали години, за да зарадваме близките си, сме инвестирали 140 млн. лева, то тази година сме още по-щедри и сме дали 155 млн. лв за подаръци.

Според Националната агенция по приходите въпреки незавидното си финансово състояние сме харчили по 8 млн. лева на час в дните преди Коледа.

Може би това е причината много хора да се насочват към вземането на кредит,

за да осигурят най-доброто

за своите близки и роднини

И ако в Америка най-популярният подарък е дрон, а из цяла Европа са книгите, то в родната България се насочват главно към моловете и онлайн магазините, купувайки повече дрехи, бижута и козметика.

В това отношение не сме никакво изключение. В глобален мащаб от 2012 г. насам средствата, инвестирани в подаръци, скачат с 2% до 4% процента всяка година. Така според проучванията се стига и до момента, в който само през декември за подаръци са похарчени повече пари от размера на БВП-то на някои по-малки страни.

Американците харчат средно по 781 долара за подаръци или 5 на сто от дохода на глава на населението. От друга страна, украинците, чието БВП е около 10 000 на човек, харчат едва по 250 долара за подаръци. Тук връзката между

доходи и изразходвани

средства е видима

Но има места, където на пръв поглед, данните са необясними.

Южноафриканците дават за подаръци средно 144 евро, като това, според проучвания на Галъп, е близо 15 на сто от годишния доход на един възрастен. Тоест африканците харчат близо три пъти повече от средствата си за подаръци, сравнено с американците. Гърците не остават по-назад. Те инвестират близо 6% от бюджета си, и то само за един ден. Изглежда, кризата в страната не им е повлияла по никакъв начин. Руснаците също пръскат над 6% от доходите си.

Разбира се, има и тотални аномалии. БВП на Люксембург е 85 000 долара на човек. Въпреки този феноменален резултат

хората там харчат едва $775

на човек за коледни подаръци

Въпреки че холандците са доста по-бедни - с БВП на човек малко над $ 40 000, те изразходват значително по-малко средства дори от швейцарците, които имат сходен брутен продукт.

В северната страна отделят едва по 200 долара за коледни подаръци, а в Швейцария - $ 650.

Какви ще са подаръците в Европа, четете в хартиеното издание.