Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

След дългия пост пробвайте нахутени кюфтенца, баница с тофу и соево мляко и луканка от червено цвекло и сушени домати.

Как да прекараме една различна Коледа с ястия, от които няма да ни стане тежко? Освен всичко друго тежките и обилни вечери са доста опасни за тези, които стриктно са спазвали дългия 40-дневен пост. За тази цел едни от най-подходящите менюта са веганските.

В тях присъстват пълнени чушки с боб и сушени домати, ошав, хумус и гуакамоле, веганска луканка, наденички, кремвирши, кюфтенца от нахут, сирена от кашу и агар-агар, сърми, пълнени с булгур, различни зеленчукови салати.

Плънката на традиционната баница с късмети се замества със соево мляко и тофу. Приготвянето й се оказва елементарно, а необходимите продукти за една тава са:

пакет кори

300 г. тофу

250 мл соево мляко

250 мл газирана вода

150 мл олио от гроздови семки или оризово олио, които имат висока точка на кипене и не са канцерогенни при готвене.

1/2 ч.л. сода

сол на вкус

Тавата, в която ще се реди баницата, предварително се намазва с мазнината. В купа се разбъркват соевото мляко, газираната вода и содата.

Всяка кора се намазва обилно с тази смес,

а през две три кори се слага предварително натрошеното тофу, овкусено със сол и малко от олиото. Когато цялата баница е наредена, се залива с останалата смес от соево прясно мляко, газирана вода и сода. Нарязва се на парчета и се поставя в загрята на 180 градуса фурна.

Друго кулинарно изкушение във веганската Коледа са нахутените кюфтенца. За целта нахутът трябва да преседи накиснат една нощ. След това се сварява, смила се на паста и към него се добавят намачкан сварен картоф, глава настърган лук, ленено яйце (ленено брашно и вода) и подправките кимион, червен пипер, чубрица, брашно, оризово олио или от гроздови семки, магданоз и сол на вкус.

Друг хит във веганската Коледа е луканката от червено цвекло и сушени домати.

За нея са необходими белено слънчогледово семе, специалния Рас ел нахут, чубрица, червен пипер и хималайска сол. В тази рецепта отново се изисква накисване на сушените домати за 10- 15 минути. Цвеклото се нарязва на ленти и заедно с доматите и слънчогледовите семки се смилат в месомелачката или с кухненски робот. Добавят се и останалите съставки и се оформя луканковият вид. Изсушава се в дехидрататор или на фурна, а после се оставя да поизсъхне за още няколко дни.

Неотменна част от веганската Коледа са патлажданите, запечени на фурна със сос бешамел.

В повечето случаи те са основното празнично ястие.

За целта са необходими два патладжана, праз лук, стрък целина, домат, зелена чушка, 1 ч.ч. фина гранулирана соя, оризово олио, сол, червен пипер и риган на вкус. Сос бешамел се приготвя от ядково или оризово мляко, 4 супени лъжици оризово олио, 4 супени лъжици брашно, индийско орехче и сол. Патладжаните се разрязват наполовина и се запичат за 10 минути. След като омекнат, се издълбава вътрешността.

През това време накисваме соята в купа с топла вода, а в тиган слагаме олиото, като към него добавяме нарязаните зеленчуци и ги задушаваме. Прибавят се подправките и соята. За кратко поставяме там и издълбаните патладжани. В друг тиган приготвяме сос бешамел.

В 4 супени лъжици олио запържваме брашното на слаб огън.

Слага се чаша и половина мляко и се разбърква до получаването на хомогенна смес. Така се оставя да поври за няколко минути, като през това време добавяме индийското орехче и сол на вкус. Издълбаните патладжани запълваме с вече готовата плънка и ги заливаме със соса. Запичат се за петнайсетина минути във фурната.

За да разберете от какво се правят веганските сирена и кой е идеалният десерт за коледната ви трапеза, четете хартиеното издание на броя.