Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимка: Димитър Кьосемарлиев
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Новоизбраната районна кметица отиде на място, а Фандъкова обяви строителството за "безпардонно и недопустимо"

"Започна заграждането на поляната в Младост 1 зад блок 70 с цел построяване на жилищен комплекс. Ще има протест в 18:30 тази вечер, който има желание нека дойде. Новия кмет г-жа Иванчева, макар да не е стъпила още в длъжност, би трябвало също да присъства.", това написа жител на кв. "Младост" тази сутрин в социалната мрежа.
Каузата "Зелена Младост" беше поведена от Десислава Иванчева, която се кандидатира на кметските избори в район "Младост" и спечели. Тя получи подкрепа от партията на Георги Кадиев "Нормална държава".

Новоизбраната кметица и лидер на протестите Десислава Иванчева вече е на мястото.

В момента има протестиращи граждани, които се опитват да спрат поставянето на огради. Пристигнала е и полиция, съобщи Иванчева.

За застрояването на част от градинката има издадено разрешително за строеж от новия главен архитект на София Здравко Здравков, което е влязло в сила ден след като предишната кметица на района Цвета Авджиева подаде оставка.

Инвеститор в обекта е "София Рисорт" ООД и още 12 физически лица. Комплексът, който предстои да бъде изграден се нарича "Хармония" и жилищата в него вече се продават на зелено срещу капаро от 1000 евро за двустаен и 2000 евро за тристаен.

Коментар даде и кметът на София Йорданка Фандъкова. “Започването на строителство при бл. 70 в „Младост 1“ днес, в момент, в който имаме новоизбран кмет, който обаче още не е встъпил в длъжност, е безпардонно и недопустимо”, написа тя в социалната мрежа Facebook.

“Поставянето на строителна ограда точно в този момент е на първо място провокация към гражданите, които показаха своята активна позиция в последните месеци. На второ място, това е провокация както към избрания кмет, така и към започналата от мен ревизия на строителните разрешителни. След началото на протестите с главния архитект взехме решение да спрем всички искания за издаване на нови строителни разрешителни от собственици на частни имоти”, каза още тя.

Поредният строеж на блок в зелена площ започва в "Младост", алармираха от инициативния комитет "За Зелен Младост", чийто председател Десислава Иванчева победи на кметския вот преди два дни.

В градинката между блок 70 и 9 ОДЗ в "Младост" 1 пристигнаха строители, които поставят огради, на мястото вече има и тежка техника.

Явно багерите, за които алармирахме в петък, не са отстранявали водопроводна авария, а са подготвяли бъдещия строеж, пишат още от "За зелен Младост".

Днес от 18,30 часа живеещите в околните блокове излизат на протест срещу започващото застрояване.


Недоволните граждани още тази сутрин решиха да направят жива верига срещу строежа.

Строителната техника вече е на място и само хората пречат на строителите да започнат работа. Недоволни граждани и веднага отчетоха, че кметът Иванчева е обещала да не се строи, но днес вече се поставят огради, които да обозначат строителен обект до бл. 70.
До изборите в "Младост" се стигна именно заради конфликт между граждани и частни собственици. Бившият кмет Цвета Авджиева от ГЕРБ подаде оставка заради протестите срещу застрояване на зелените площи в района.