Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Смратфоните и таблетите са дигитална дрога, която влияе на мозъка – включително върху реакциите и импулсите. По същия начин, по който действа кокаинът, алармира пред в. "Ню Йорк поуст" д-р Никълъс Кардарас, автор на книгата "Облъчените деца: как екраните ги превръщат в дигитални наркомани".

Кардарас е категоричен, че дигиталната пристрастеност е изключително голям риск в съвременното общество, тъй като повечето хора дори не си дават сметка за последиците от нея, тъй като не разпознават симптомите й. Много родители неволно насърчават децата си да станат "дигитални наркомани", купувайки им още в ранна възраст таблети или смартфони и разрешавайки им да прекарват на тях часове на ден. Авторът е категоричен, че родителите трябва да са толкова нащрек към прекалената употреба на дигитални устройства, колкото са строги по отношение на употребата на наркотици.

Д-р Никълъс Кардарас признава пред "Ню Йорк поуст": "В практиката си съм се сблъсквал с множество случаи. И колкото и плашещо да звучи, но истината е, че по-лесно е било лечението на зависими от кокаин и хероин, отколкото на хора, пристрастени към видеоигри или социални мрежи. Прекрачи ли се границата към истинското технологично пристрастяване, лечението става много трудно." Авторът на "Облъчените деца" цитира изследване на американски учени, доказващо, че продължителното стоене пред екран влияе върху мозъка и най-вече върху частта, отговаряща за контрола на действията и импулсите, по същия начин като кокаина.

Защо Стив Джобс забранявал на децата си дигитални устройства, четете в хартиеното издание на "168 часа".