Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Британец е първият в света пациент, излекуван от ХИВ, съобщава в. “Гардиън”. Учени смятат, че са на прага на революционно откритие, след като след специално лечение при 44-годишен носител на вируса в кръвта му няма и следа от ХИВ.

В разработването на лечението участват екипи от пет водещи британски университета. Учените използват комбинация от медикаменти – първите “събуждат” неактивните клетки на вируса, а вторите подсилват имунната система така, че тя бързо да унищожи тези клетки. До момента най-успешното лечение се осъществяваше с антиретровирусните терапии, които спират размножаването на вируса и по този начин дават възможност на имунната система да се възстанови поне частично, за да унищожи клетките, заразени с ХИВ. Минус на тези терапии е, че с тях не могат да се унищожат клетките, в които вирусът е в латентно състояние, защото имунната система просто не ги разпознава. Така дори и на поддържаща терапия пациентите продължават да са носители на вируса и могат да го предадат. Все пак именно благодарение на антиретровирусните терапии се даде надежда, че ХИВ може да бъде контролиран и от болест с летален край да се превърне в хронично заболяване.

Затова през последните години учените се опитват да разработят нов тип терапии, чрез които не просто да се подобри качеството на живот на пациентите, но и напълно да се премахне болестта от организма им. В най-новия експеримент на британски учени участват 50 доброволци – носители на вируса на ХИВ, но неразвили СПИН. След първите изследвания при един от тях - 44-годишен лондончанин, тестовете на кръвта изумяват дори специалистите. Изследванията показват категорично, че вирусът не може да бъде открит в кръвта на пациента. Учените се надяват в бъдещите месеци подобни резултати да бъдат постигнати и при другите участници в експеримента.

Все пак специалистите подчертават, че още е рано да се говори, че са преборили болестта напълно или че са намерили ефективно лечение, което да действа при всички. Марк Самюелс, управляващ директор на британския Национален институт за здравни проучвания, споделя пред в. “Сънди Таймс”: “Това е огромна стъпка към разработване на терапии за пълно овладяване на ХИВ. Според мен наистина става дума за откритие, което може да се окаже решаващо в бъдеще. Все пак е рано да говорим за напълно преборване на вируса Все още предизвикателството пред екипа е огромно и ни предстои още много работа.”

Колко са заразените с вируса в България, четете в хартиеното издание на "168 часа".