Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В България се е развихрила черна борса с коса, дарена за онкоболни, разкри в. “Телеграф”. Въртят я фризьори. Дарените от клиентите им къдри се продават за екстеншъни в прическите на богати дами, вместо да отиват за направата на перуки за хора, подложени на химиотерапия.
Порочната схема е разкрита от жени, които редовно се разделят с плитките си в името на благородната кауза да помагат безвъзмездно на болни от рак. Според тях някои салони за красота примамват дългокоси клиенти с обяви, че студиото участва в кампанията за помощ на болните. Това става чрез поставен на видно място прочувствен надпис, приканващ клиента да дари косата си за благотворителната кауза.
Злоупотребата е трудна за доказване, но се признава пред вестника от стилисти, пожелали анонимност.
Далаверата е в пълна сила през лятото, когато е горещо и дългокосите по-лесно се навиват да носят къса прическа. Жените хем плащат за новата си визия 15-20 лева, хем оставят в салона дългите си кичури. В случай че се поинтересуват къде е отишла дарената от тях коса, им се казва, че салонът работи с фондация.
По-наглите фризьори
дори обещават на


дарителките,
че ще получат имейл с благодарност или че ще им се обади болна жена с перука от техните коси. Обикновено обаче това така и не се случва. Коафьорите продават косата на други салони, в които се правят прически с модните днес екстеншъни, или пък директно ги предлагат на своите редовни клиентки.
“Нека жените, които даряват косата си в по-малките салони, да се поинтересуват с коя точно фондация работи студиото за красота”, съветва Даниела Христова от асоциацията “Превенция на рака - промени живота си сега”. Според нея в тази организация всяка дарена коса се завежда под номер и винаги се дава телефон за връзка с дарителя й.
Асоциацията води кампания да се дарява коса от 2011 г., но въпреки това някои се съмняват в каузата й. “Когато усетим съмнение, отказваме косата, защото тя е заредена с отрицателна енергия”, казва Христова.
Жените, нуждаещи се от перука от естествена коса, плащат за нея на асоциацията 250 лева. Но това са пари само за консумативите по направата й. Ако трябва да си я купят от специализиран магазин, там болните ще платят за перуката според дължината й от 800 до 2100 лева.
Цената за килограм качествена човешка коса стига 1000 лева, ако космите са дълги над 40 см, не са боядисани и не са филирани, съобщават професионалните перукери, които изкупуват коса.
“Необработените букли са най-добри, защото от тях може да се направят перуки във всякакви цветове”, казва един от тях.
Ако косата е била
обработвана с боя,
цената пада
Ако не е, дължината трябва да е минимум 25 см.
Жена, която иска да удължи прическата си с екстеншън от чужда коса, плаща скъпо за това. В студиата за красота има големи промоции на тази услуга. Опашка от естествена българска коса с дължина 60 см се предлага на цена 225-230 лв. По-евтино е удължаването с китайски кичури. Цената му е 130 лв. за 50 см коси, които се поставят на капси. С още 10 лв. по-евтино е удължаването с индийска коса.
Според перукерите има и друга измама. Уж се предлага естествена коса, но тя се оказва смесена със синтетични влакна. Проверката става, като се извлекат няколко произволни косъма и се запалят. Естествената коса мирише на опърлено, а изкуствената се стапя като пластмаса.

Други интересни материали четете в печатното издание на в. "Живот без рак"