Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ХАКАН ШУКУР
ХАКАН ШУКУР

Турция издаде заповед за арест на легендарния футболист Хакан Шукур по подозрение, че е член на организацията на проповедника Фетхуллах Гюлен, съобщи АФП. Гюлен е нарочен като организатор на пуча на 15 юли.

Преди 20 г. обаче турският президент Реджеп Ердоган и Гюлен са в близки отношения. През 1995 г. свидетел на сватбата на Шукур е Ердоган, а кум - ислямският проповедник. Смята се, че бившият национал е напуснал Турция и се намира в САЩ. Екстрадицията му ще бъде поискана с бюлетина на Интерпол. Анкара е запорирала всички активи на футболиста в страната.

Турската полиция задържа племенника на Фетхуллах Гюлен - телевизионния водещ и адвокат Кемал Гюлен, съобщи в. “Хюриет”. По-рано беше вкаран в затвора и друг племенник на имама.

Делегация на САЩ ще пристигне на 22 август в Турция за обсъждане на поисканата от Анкара екстрадиция на проповедника, съобщи турският министър на правосъдието Бекир Боздаг. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу поясни, че Анкара е получила “позитивни сигнали” от САЩ относно искането за екстрадиране.

Руски дипломати и военни са поискали затваряне на турско-сирийската граница, пише руският в. “Известия”. Така терористите ще бъдат лишени от помощ отвън. Турция вече разглеждала подобна възможност с оглед на нормализацията на руско-турските отношения.