Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Калина Пенев е българка, която от 10 години живее в Орландо.

Завършила е криминология в Университета във Флорида и в момента работи в държавния трезор на Щатите. В. "168 часа" се свърза с нея часове след атентата, за да разкаже каква е обстановката в града след най-големия масов разстрел в историята на Америка.

-Има ли страх в Орландо?

- Определено се усеща страх сред хората. Вчера коментирахме с мои близки, че е хубаво да отидем и да дарим кръв за пострадалите, но ни е страх от нова атака. Хем те е страх, хем искаш да помогнеш. Хората са в ступор. Поради тази причина много хора са отказали да дарят кръв, защото не знаят дали ситуацията от преди два дни няма да се повтори.

-Обединява ли такава трагедия хората?

- Определено. Вчера, когато се прибирах от работа ми направи впечатление, че едната страна на магистралата, от която е клубът, е затворена от полицията, за да могат хората да палят свещи за постарадалите си близки.

Има страх, но определено животът тук не е спрял. Всички продължават да си ходят на работа и да си движат нещата. Факт е обаче, че доста хора ще спрат да излизат по клубове и партита, а това ще ефектира върху туризма в Орландо. Тук е сърцето на Флорида и е пълно с туристи и това ще е проблем.

- Каква е обстановката в града?

- Различна. Странна. Полиция навсякъде, на всички билбордове има жалейки, навсякъде списъци с имената на загиналите, хеликоптери постоянно хвърчат. Има страх, но не и паника определено. Усещах, че градът е умрял.

- Каква е причината според теб за този терористичен акт?

- Ами според мен проблемът е, че тук в Америка можеш да влезеш в магазина, да си закупиш пистолет и да гръмнеш някого на улицата. В крайна сметка убиецът на тези хора е американец и е имал легално оръжие - една легална пушка и пистолет. Това тук е ежедневие и това е проблемът.

- Ти самата изпитваш ли страх да излизаш по дискотеки и заведения след този инцидент?

- О, да - определено. Другата седмица съм на концерт на "Гънс енд Роузис" и няма да отида. Концертът ще е на един стадион на метри от клуба, където беше престрелката и това ме притеснява. Ходи ми се, но не бих рискувала. Доста мои познати разсъждават така. Не съм вярвала, че може да се случи нещо подобно на 10 минути от нас. Даже в един момент се замислих дали да не си грабна куфара и да се махна от тази държава. Тук всеки месец нещо се случва.

- Има ли негативно отношение към гей общността във Орландо? Това ли е причината да бъдат избити толкова хора?

- Виж този клуб е много готин и в него ходят хора с нормална ориентация. Голяма част от убитите са хора, които не са гей. Това тук е нещо нормално. Американците са толерантни към различните определено.