Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Хората отказват да даряват кръв в страх от нов атентат.

“Живите да вдигнат ръка”, са първите думи, чути от оцелелите

2 часа, неделя сутрин, 29-годишният Омар Матийн от Форд Пиерс, Флорида, влиза в гей клуба "Пулс" въоражен с пушка и пистолет. Той започва открита стрелба срещу охраната и посетителите в заведението, след което взима заложници. Три часа по-късно американските спецслужби успяват да проникнат в сградата с бронирана кола и шокови гранати. През тези три часа заложниците на Матийн трескаво опитват да се свържат с близките и роднините си. През кошмарната нощ са регистрирани стотици сигнали към 911 и дори има обаждане от самия Матийн. Според американските власти нападателят се е свързал със спешния център и заявил, че сипматизира на ИДИЛ и дори е споменал терористичния акт от Бостанския маратон през 2013 година. "Това действие е доста добре обмислено и доста добре подготвено", заяви началникът на полицията в Орландо Джон Мина. Полицията засега не е открила съучастници. Резултатът от нападението на Матийн - 39 загинали в сградата на клуба, две тела на паркинга, 11 загинали на път към болницата и 53-ма ранени. Омар Мир Матийн е роден през 1986 година в Ню Йорк. Голяма част от живота си прекарва в Форт Пиерс, градче на около 120 мили североизточно от Флорида.

Полицията се обасява от заложено взривно устройство в апартамента на убиеца и евакуира над 200 човека от него, за да могат властите да проникнат и да направят оглед. Родителите Митийн са от Афганистан и споделят, че той е проявявал възмущение, виждайки как гей двойка се целува на плаж в Маями, но отричат самите те да са строго религиозни и да имат каквито и да било връзки с ИДИЛ. Омар Матийн сключва брак през 2009 година със Ситора Юсуфи от Узбекистан, но го разтрогва през 2011. Бившата съпруга на Матийн споделя, че в началото на брака им той е бил нормален и любящ съпруг, но с течение на времето започнал да я малтретира физически и поради тази причина те се разделят Според нея той страдал от биполярно разтройство, въпреки че не е диагностициран. Също така е употребявал стероиди в големи дози, които са влошили състоянието му. Матийн дълги години е работил за "Джи Фор Ес" - най-голямата частна охранителна компания в Щатите.

Оказва се, че спецслужбите в Щатите са разследвали убиеца още през 2011 година. В неделя следобед специалният агент Ронълд Хупър заяви, че ФБР са разпитвали Матийн след негово изказване, че симпатизира на джихадисти. "Разпитите с него се оказаха бедни и просто нямаше как да продължим разследването Матийн не беше под наблюдение от службите по време на стрелбата", сподели агентът на ФБР. Преди две седмици Омар съвсем легално си поръчва пистолет "Глок" и огнестрелна пушка. Не се знае дали точно тези оръжия са използвани при атентата. "Няма забрана за закупуване на оръжие. В Щатите можеш легално да си поръчаш или директно да закупиш огнестрелно оръжие. Омар Матийн е направил точно това", споделиха от разследващите. Сцената в клуба Гей клубът "Пулс" се определя като "най-горещия гей бар в сърцето на Орландо". Часове преди стрелбата клубът е бил препълнен с хора, които са дошли заради "Латино вкус" - съботния евент на заведението.

Разказите на очевидци от кошмарната нощ на атентата  - четете в хартиеното издание на в."168 часа".