Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

2 дози свестяват 12 болни за 3 седмици, пет от тях за 3 месеца

Психеделичните изживявания след ядене на “весели” гъби, към които се пристрастяват ацтеките в миналото и хипитата през 70-те г. на ХХ век, един ден може би ще намерят приложение и в медицината. Наскоро бяха огласени обнадеждаващи резултати от клинично изследване с тях при хора, изпаднали в тежка депресия.

Изследването е продължило с години (поради строгите британски регулации за употребата на лекарствени вещества от клас 1) и е струвало много пари. Финансират го Съветът за медицински изследвания и фондация “Бекли”, а данните за него са оповестени в сп. “Лансет”.

Според публикацията две дози псилоцибин (активното вещество в гъбите) са достатъчни да премахнат резистентна депресия при всичките 12 доброволни участници в изследването за период от 3 седмици. При петима от тях депресията изчезва за цели 3 месеца.

Изследването обаче е върху твърде малко хора и без контролна група на плацебо. Ето защо то има само принципно значение. Но учените от лондонския “Импириъл колидж” се надяват резултатът от него да мотивира държавата и други спонсори, за да продължат изследването с включване и на плацебо контрол. При него ефектът от употребата на гъбите се сравнява със състоянието на хора, които не приемат псилоцибин, а само плацебо.

Това обаче ще бъде голяма мъчнотия,

тъй като ще е очевидно кой има и кой няма психеделични преживявания.

Учените все пак призовават хората да не пробват да се лекуват сами с “весели” гъби. Членът на екипа д-р Робин Кархарт-Харис обяснява: “Психеделичните вещества имат мощен ефект върху психиката и ние ги давахме, след като бяхме взели предпазни мерки. Следяхме постоянно състоянието на пациентите и им бяхме осигурили професионална психотерапевтична помощ. Ето защо не бих искал някои хора да почнат да самолекуват депресиите си с набрани от тях гъби. Това крие риск.”

Авторът на публикацията проф. Дейвид Нът смята, че е оправдано в клинични изследвания да се проучва медицинският ефект на забранени за употреба наркотични вещества. “Докато екипи от учени се опитват да разработят нови методи за лечение на депресията, фармацевтичната индустрия се дърпа. Защо? Нашето изследване показа, че псилоцибинът е безопасен и бързодействащ и ако се прилага внимателно, помага на болните.”

Всички доброволци са страдали от тежка депресия, която не се е повлиявала от най-малко два стандартни антидепресанта. Първоначално им е давана ниска доза псилоцибин, за да се провери за нежелани реакции. (Не са проявени при нито един.)

След седмица дозата е била увеличена. Лечението е проведено в специално оборудвана стая с подходяща музика и в присъствието на двама психиатри, които разговаряли с доброволците през цялото време. Било установено, че психеделичното преживяване след поставяне на дозата трае до 5 часа.

Кошмарна

турбуленция

Един от доброволците, 45-годишният Кърк Рутър от Лондон, разказва, че е изпаднал в тежка депресия след смъртта на майка си и не успявал да излезе от нея въпреки помощта на психиатри и предписаните му медикаменти. Споделя, че сам не би прибягнал до “веселите” гъби и доста се изнервил, преди да се включи в изследването. Но бил предразположен от топлото отношение на екипа, от приятната музика и обстановката. Бил напълно отпуснат, когато дошло време да поеме дозите.

“И двата пъти след поглъщане на капсулите преживях нещо като “кошмарна турбуленция”. Това е преддверието към психеделичното състояние, усещах студ и тревога. Но това бързо мина и после потънах в приятен, а на моменти и красив свят.

Имаше и предизвикателни моменти по време на сесиите. Един от тях бе споменът за преживяното в болницата с майка ми, когато тя вече бе много зле. На сесията с високи дози визуализирах моята скръб като язва, която отказвам да излекувам, за да остана свързан с майка ми.

На какво се дължи ефектът на псилоцибина и коя е най-трудната част, четете в хартиеното издание на "Здраве без лекарства"