Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Едно селце в Източните Родопи е най-прочутото място у нас за 100-те милиона мюсюлмани шиити по света. Потокът поклонници никога не секва към село Биволяне. Там, в старинната гробница (тюрбе) Елмалъ баба, се съхраняват мощи на Фатима, любимата дъщеря на пророка Мохамед. В тюрбето са положени окото и ръката на ислямската светица, почитана като “Майка на имамите”. Шиитите в Ирак, Сирия, Иран, Азербайджан, Афганистан и Пакистан вярват, че само кръвни потомци на нейните синове Хасан и Хюсеин могат да бъдат истински имами.
За тях само Хазрети Али, съпругът на Фатима и братовчед на Мохамед, е истинският следовник на Пророка, а не халифите, поели ръководството на новата религия след смъртта му. Като последователи на Алите биват наричани алевити или алиани.
Култът към ръката на Фатима е жив и днес, защото българските алевити са убедени в магическата й сила. В Родопите за леко раждане на жената се използва билката “Ръката на Фатима”. Дори да няма билка, жените я заместват с макет на ръката на светицата, но потопен в съд с вода. Слагат го до родилката и са убедени, че светицата ще помогне бебето да е здраво и жизнено. Прочутото синьо око против уроки, масово продавано из целия ислямски свят, всъщност пресъздава
окото на Фатима
То е съхранявано в гробницата в Биволяне.
“Източните Родопи са центърът на българските алевити, а не Североизточна България. Така сочат вилаетнаметата (житиета, животоописания) на видни алевитски светци”, казва изследователят Георги Кулов. Той е бивш директор на Историческия музей в Кърджали, журналист и кореспондент на турския опозиционен вестник “Заман”, закрит неотдавна от Ердоган. В началото на май Кулов представи новата си книга “Хора на истината”, в която разкрива, че само в Източните Родопи има над 340 действащи алевитски обители – тюрбета (гробници на светци) и текета (параклиси).
Малко известно е, че макар и мюсюлмани, алевитите почитат тракийските светилища като свои. Те тачат Татул и Перперикон и прилагат религиозните си практики там.
Алевитите днес са
кемалисти по убеждение
Те не споделят ислямизма на Ердоган и дори са негови противници. Те изповядват веруюто на Ататюрк - “мир в страната, мир в света” и искат Турция да остане светска държава в добри отношения със съседните страни, пояснява Кулов.
Случайно ли представителите на това направление в исляма почитат Кемал Ататюрк? Според Кулов самият Баща на турците вероятно е бил алевит.
“В Турция има много изследвания в тази насока и турски автори пишат за тази връзка. Но самите алевити днес не изтъкват своята близост с Ататюрк, защото искат той да остане като обединител на нацията, а не да си го присвояват.”
Авторитетният ориенталист Тончо Стоянов, рецензент на книгата на Кулов, разясни, че Кемал Ататюрк е бил таен алевит. Доказвало го участието му в елитния религиозен орден “Мевлеви”, създаден през ХІІІ в. от сина на гениалния поет Маулана Руми.
През 1926 г. Ататюрк забранява всички религиозни ордени, но
единствено “Мевлеви” оцелява и до днес
Тогава най-големият алевитски орден (тарика) на бекташите, за да не бъде закрит, е принуден да се премести от Истанбул в Тирана, където действа и сега. Формата на спасение за тайното общество “Мевлеви” пък е превръщането му в музей на прочутото изкуство на дервишите.
Последните исторически проучвания сочат Мустафа Кемал като мюсюлманин алевит, отбелязва и турският изследовател Сабри Коч. Като доказателство той привежда факта, че алевитите от вилаета Сивас в Източна Турция са
продали златото си през 1919 г., за да финансират похода на Ататюрк
Те настоявали той да разруши прогнилата султанска Турция и да я преобрази в модерна светскадържава.
За почти същото (плюс съветска власт) е настоявал и Ленин, който доказано не е руснак, а произхожда от народността езря (Рязанска губерния). Това са мюсюлмани от Казанския хаганат, които също се кланят на пророка Али, но за Ленин няма документални данни да е бил алевит.
Все пак Ататюрк съумява да се възползва от него. Пише му писма за помощ, която му е отпускана щедро в продължение на няколко години. Само през 1921 г. кемалистите получават от ошушканата Съветска Русия 10 милиона златни рубли, 33 хил. винтовки с 58 милиона патрона за тях, 327 картечници, 54 оръдия, с над 129 000 снаряда, планина от противогази, огромно количество саби и, всякакво военно снаряжение. Това не пречи обаче на Ататюрк после да забрани комунистическата партия в Турция.
Какви са версиите за българския произход на Ататюрк, четете в харгиеното издание на в. "168 часа