Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЧУДО: След като излиза от комата, медицинската сестра Пенка Найденова проговаря на руски.
ЧУДО: След като излиза от комата, медицинската сестра Пенка Найденова проговаря на руски.

Близките срещи със смъртта отключват свръхспособности, показват куриозни случаи у нас

Уникален медицински инцидент, случил се в България преди половин век, обикаля чужди медии и сайтове в интернет.
“Един от най-изумителните случаи на завръщане от отвъдното е станал в България - пише въодушевено руски блогър на страницата си. - През 60-те години една пациентка в България е съживена, след като е била обявена за мъртва и престояла доста време в моргата.”
Случката е действителна и навремето е предизвикала сериозен отзвук у нас.
На 24 март 1961 г. 23-годишната медицинска сестра Пенка Найденова зарежда и включва в мрежата стерилизатора в дипломатическия кабинет на ИСУЛ. Уредът обаче не е заземен.
380-волтов ток удря
сестрата и я убива на място

БЛАГОДАРНОСТ: Пенка Найденова и спасителят  д-р Аршавир Дереджан запазват близки отношения за цял живот.
БЛАГОДАРНОСТ: Пенка Найденова и спасителят д-р Аршавир Дереджан запазват близки отношения за цял живот.

Притичва завеждащата кабинета д-р Радуилска и вика колеги на помощ. Дежурният лекар прилага дишане уста в уста, масаж на сърцето и инжекция в сърдечния мускул. Пенка не се събужда, пулсът изчезва, по тялото й избиват първите тъмни петна. “Мъртва е, няма смисъл”, отсича лекарят. Смъкват я в моргата.
Изминали около 15 минути, откакто медицинската сестра е обявена официално за мъртва. Но на някого от персонала му се сторило, че забелязал лека конвулсия по тялото й. Веднага се сетили да извикат главния асистент д-р Аршавир Дереджан, който в това време четял лекции на четвъртия етаж. Той реагира светкавично и макар и с цената на много усилия
успява да върне
починалата към живота
“Пенка Найденова бе ударена от електрически ток при стерилизиране на инструментите - разказва за случая в свое интервю през 2001 г. д-р Дереджан. - Колегите правят опит да я спасят. Секретарката на ректора Анчева ме извика: “Докторе, Пенка почина!” Заварих я синя-посиняла и започнах дишане уста в уста, д-р Димитров правеше командно дишане с апарата на Амбу и като видяхме, че няма резултат, разсъблякохме я, намазах оперативното поле с йод и отворих гръдния кош. Чрез левостранна торакотомия отворих перикарда, хванах сърцето, което беше спряло, и започнах директен масаж. Той продължи 30-40 минути, когато се появиха първите признаци на фибрилации на сърдечния мускул. За тяхното отстраняване вкарах електрически ток с две лъжици - върху сърцето и под сърцето, тогава нямахме съвременни дефибрилатори. Фибрилациите спряха и наново започнах да масажирам сърцето - едва тогава се появиха първите сърдечни контракции. Появи се и кръвното налягане, пулсът на периферията и кървене. Поех пострадалата и на ръце я отнесох в операционната за допълнителна хирургическа обработка. Иначе щеше да загине от загуба на кръв.”
Медицинската сестра се събужда чак на 20-ия ден
За всеобщо учудване проговаря на руски - език, който е учила съвсем малко в училище. В същото време не знае нито къде е, нито какво се е случило.
“Мозъчната кора бе страшно увредена, споделя
д-р Дериджан. Пенка нямаше елементарна координация, не можеше да се обслужва. Един ден я заварих да яде сапуна от мивката. “Какво ти става, защо ядеш сапуна?”, питам я изумен. Тя отвръща, че яде портокал. Наехме учител по български да я научи отново да говори и да пише. С часове я разхождах из градината и седях с нея по пейките...” Шест месеца след инцидента Пенка е изписана жива и здрава. Изследванията показват, че сърцето й не е увредено от тока.
Преди десет години през пролетта на 2005 г. случайно се запознах с възкръсналата. Вече по нищо
не личеше за страшната среща със смъртта
Отдавна бяха отзвучали и всички последствия от пораженията на токовия удар. Пенка вече беше пенсионерка и не само че сама се грижеше за себе си, а и вършеше тежка работа. Когато я сварих, копаеше градината.
Учудих се, че няма никакви видими следи от тежкия инцидент. Все пак бяха изминали 44 години от феноменалния случай. Говореше съвсем гладко и спокойно. Мъжът беше вече починал.
“Моля, изчакайте само да нахраня кокошките”, каза любезно тя, докато ме приемаше в двора на къщата. От няколко години не съм ходила до София, но винаги, когато отивам при сина си, се обаждам и на моя д-р Дереджан. Той живее на пл. “Славейков”. Останахме страшно близки с него - повече от роднини."
За съжаление проф. Дереджан почина две години след срещата ни с Пенка, но разказът за инцидента беше потресаващ.
“Мен тока ме уби - каза ми тя. -
От силния електрически удар косата ми
беше овъглена
– напълно почерняла. След това много трудно достигнах до спомените си от предишния живот. Нареждането на лекарите към близките беше само да ми подсказват, но да чакат аз сама да възстановя пълния спомен. Доколкото знам, по този начин са искали да се събудят съответните центрове в мозъка ми."

Как боянски шоп проговорил на френски след като го съживили, четете в печатното издание на в. "168 часа"