Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Преди атаките посещаемостта е била с процент повече от предишните две години

В същото време, докато семействата на убитите все още преживяват терора и ужаса, а заведенията отварят наново, то туризмът във Франция също страда. През ноември продажбата на билети е с 27% по-ниска от същия месец през изминалата година. Цените на самолетните билети от САЩ до Париж в двете посоки също има спад и от $1209,50 през 2014-а стават $115,52 през 2015-а.

Визитите на Айфеловата кула са значително по-ниски, имайки предвид, че тя е сред най-посещаваните обекти в света. Посетителите й най-често са американци, канадци, следвани от британците, испанците и италианците. През 2015-а бройката им е 6,91 милиона за разлика от 7,1 милиона през 2014-а, имайки предвид, че преди атаките туристите били с процент повече от тези преди две години. Луксозните бутици също отразяват спад в продажбите си, като

през последните 6 седмици от годината

цифрите достигат отрицателните 30%

От бранша обаче заявяват, че не се страхуват от спад в продажбите и казват, че бизнесът им ще се възвърне с пълна сила в края на януари, когато започва седмицата на модата, а с нея идват и много богатите гости на Париж.

Заетостта и на хотелите след 13 ноември също рязко е спаднала с 12%, а в двете седмици след атаката цифрите варират между 22-39% по-ниско от 2014-а. Travel Leaders Group, която е една от най-големите агенции за пътуване в Щатите, представя в свой доклад, че Париж вече не е в топ 10 на най-желаните дестинации за посрещане на Нова година. В проучване, направено от същата агенция, 20% от агентите им заявяват, че клиентите им са отказали пътуването си до Париж.

От бранша обаче споделят, че тези данни са временни и в най-скоро време всичко ще се промени, както е било досега, и допълват, че “Париж е едно от местата, които се възстановяват бързо”. Европейските градове определено имат по-голям интерес на посещаемост, затова и туристите се завръщат в Мадрид само няколко седмици след бомбените атаки във влак през 2004-та, избухването на бомбите в Лондон през 2005-а пък изобщо не повлияват на туризма,

за разлика от Индонезия, която се възстановява

години наред след атаки през 2002-ра и 2005-а

Във френската преса се тирижират сериозни цифри спад на посещаемост в “Лувъра”, а също и в заведенията. Това обаче се дължи отново на туристите, където определено има отлик. За “168 часа” по темата говори управителят на заведение до “Трокадеро” в Париж, който разказа, че барът им е затворил врати за кратък ремонт, използвайки случая с уплашените туристи: “Отворихме в края на декември, но туристите все още ги нямаше.

Усеща се и липсата им през януари. Обикновено в заведението ни идват много американци заради кухнята, която е по техен вкус, но тук са само старите ни клиенти - французите”, казва Тиери К. Според него туристите ще се върнат със сигурност, но се надява да е преди пролетта и лятото, когато обикновено има най-много работа.

Истината обаче е, че както Франция, така и други държави в Европа са с еднакъв процент на заплаха. Испания, Белгия и Англия са също с много висок риск, което реално означава, че нито една точка в Европа или в света като цяло не е напълно безопасна.