Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА:ХРИСТО РАХНЕВ
СНИМКА:ХРИСТО РАХНЕВ

В деловодството на ВКС няма дело за шпионаж от 1996 г. насам, а не се и помни такова

Човек и добре да живее, все някой ден се отбива в чуждо посолство. И си навлича обвинения в държавна измяна, шпионство, предателство и пр. престъпления от най-строгата глава в Наказателния кодекс.

На 23 декември Лютви Местан избра да уплътни последните си часове като лидер на ДПС на миндера в резиденцията на турския посланик в София и сега ДАНС май го разследва. Но не само тайните служби у нас изгарят от любопитство какво точно е правил Местан там. Цяла България се интересуваше живо и всеки си състави своя версия. Според Виенската конвенция за дипломатическите отношения сградата на чуждата легация е територия на чуждата държава. Влезеш ли в нея, според използвания в конвенцията термин

ставаш “неприкосновен”

за властите и законите

в България

Все едно си я напуснал. Затова Местан влезе в резиденцията сам, а охраната му от НСО остана отпред да мери с крачки тротоара.

Местан бе, така да се каже, слабо потентен при задоволяването на общественото любопитство. Обясни, че видял от прозореца вкъщи как охраната му от НСО се изнася. Казали му, че заповедта е да се изтеглят. Уплашил се, вероятно се е почувствал като подгонен дивеч, звънял на президента и след време охраната се върнала. Въпреки това се отправил към турската резиденция, за да “се погрижи за своята сигурност и на семейството си”. Излиза, че е бил застрашен и е потърсил закрила, каквато България с нейните институции не може да му даде.

Но в четвъртък, 20 дни след случката, Местан обърна платната. Каза, че няма нужда от охрана. “Не разбирам защо трябва да ме охраняват. ”

Факт е обаче, че на 23 декември е поискал и получил убежище от Турция.

Но

що за хора забягват в посолства на чужди държави?

Това са тези, които са се поставили в услуга на тези държави - превратаджии, шпиони, диверсанти, предатели, изменници. Хората, за които Наказателният кодекс отрежда най-цветистите си членове. Прекрачвайки прага на резиденцията, Местан се демаскира, саморазобличава се или както се изразяват службите - осветява се. Това би го направил само един пишман шпионин. А Местан няма как да е такъв. Не случайно в четвъртък той се закани да съди всички, които са го набедили в шпионаж.

Първата работа на всеки шпионин е да се отърве от чуждия акцент. Той го издава като парашута, влачещ се зад Щирлиц в Берлин. Ако не го изчистиш, не те внедряват и не разчистват спънките пред издигането ти. Само САЩ навремето можеха да си позволят лукса да пратят негър за шпионин в Сибир. Само в България навремето дейци от Политбюро се гордееха с руския си акцент.
Активистите на ДПС имат особено произношение и то им личи. Не и Лютви Местан. Той говори брилянтен български, с финтифлюшки. Явно е бил школуван и това донякъде също го демаскира.
Но пък какво ти шпионство, та Турция не е вража нам държава! Заедно сме в НАТО, знае всички наши военни тайни, скоро ще патрулира небето ни. За тая цел произвежда любимите за нашите лобисти в МО стари самолети Ф-16. Един такъв свали руски изтребител в Сирия и Лютви Местан в България.
За шпионаж у нас много се говори, но според деловодството на ВКС от 1996 г. насам той или не се практикува, или не се хваща. Ама хич

Местан стоя почти

цял ден в резиденцията,
свалиха го от лидерския пост в ДПС и го изгониха от партията му, но това стигна само да се роди слух, че го разследват за нещо. В. “168 часа” писмено попита ДАНС дали има такава проверка. Ако има - за какво престъпление е тя, кога е започнала и в какъв срок ще приключи. ДАНС не потвърди и не отрече нищо, отказа и подробности. Така правят тайните служби, за да бъдат тайни. Мислете каквото си искате.

Какви поводи за размишления дава вече 2 години Местан четете в хартиеното издание на "168 часа"