Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Най-рано се пенсионират руснаците (55 г. за жените и 60 г. за мъжете). Най-дълго работят в Норвегия - до 67 г.

Най-много живеят японците, но пък нямат високи пенсии. В Европейския съюз най-добре живеят пенсионерите в Люксембург - вземат по 3500 евро средно. И достигат до 82 г. продължителност на живота. В Африка много страни изобщо нямат пенсионна система, но пък и хората не доживяват старини.

В държавите от ЕС средната пенсионна е 63,2 г. за мъжете и 62,2 г. за жените.

Застаряването на населението и увеличението на средната продължителност на живота обаче са тенденция за всички европейски държави, а това означава, че осигурителните им системи трябва да плащат пенсии на повече хора за по-дълъг период. В същото време броят на хората, които внасят осигуровки в тях, намалява.

Поради това тенденцията е пенсионната възраст да се увеличава постепенно, докато достигне 67 години и за двата пола.

За всички правителства това е много чувствителна тема и въпреки съществуващия натиск за по-късно пенсиониране решенията силно варират в различните държави.

Размерът на държавната пенсия се допълва с доходи от индивидуални пенсионни схеми, а някои се пенсионират и на по-млада възраст.

Така например през 2014 г. Бундестагът прие законодателни промени, с които понижи минималната пенсионна възраст от 65 на 63 г. На фона на твърдия тон на Германия в европейския дебат относно социалните политики това предизвика сериозна вътрешна и външна критика към правителството на Ангела Меркел и обвинения в лицемерие.

Всъщност обаче от тази възможност ще могат да се възползват само хора, които имат повече от 45 години осигурителен стаж, а това означава да са започнали да работят още на 18 г. За всички останали мъже и жени възрастта за пенсия остава 65 г. и 3 месеца, като правителството не се е отказало от намерението си постепенно да я увеличи до 67 г.

Този праг в момента е достигнат само в Исландия и Норвегия, а близо до тях са Португалия и Ирландия, където мъже и жени могат да приключат трудовата си биография на 66 г. На обратния полюс може би изненадващо се оказва държава от бившия Иезточен блок - Словения. Там възрастта за пенсия е 58,7 г. за мъжете и 58,3 г. за жените. Доста социално настроени са и правителствата на Белгия и Люксембург, където и мъжете, и жените се оттеглят в заслужена почивка още на 60 г. Не е далеч от тях и Франция, където пенсионната възраст е 62 г.

Къде има разлика в пенсионната възраст между мъже и жени, както и къде работят най-дълго, четете в хартиеното издание на в. "168 часа"