Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

БЕДНИТЕ: Групата се създава през 1988 г. от братята Алисаари в град Накила, а сегашният състав на бандата вече е петчленен.
БЕДНИТЕ: Групата се създава през 1988 г. от братята Алисаари в град Накила, а сегашният състав на бандата вече е петчленен.
Когато дойде време националният ни отбор по футбол да играе на някакво първенство, петима музиканти от далечна Финландия празнуват и ликуват за нашите момчета.
Групата се нарича "Бедните хора на България" (Penniless People of Bulgaria), но името може да се преведе и като "Безсребърният български народ". Петимата забиват типичен за Финландия рок още от 1988 г. Тогава в град Накила се създава бандата, чиито членове дълго време се чудят как да я назоват. Тогава музикантите са в по-различен от днес формат, който включва тримата братя Ласи Алисаари, Пека Алисаари, Асси Алисаари, Киммо Куритту и приятелят им Микко Пере. По онова време, когато обмислят названието си,
във Финландия всички групи имат дълги имена
Момчетата също мислят именно в тази посока, но нямат много време.
"Спомням се, че в един момент трябваше за минути да решим как ще се казваме, за да изпратим демо записите си на финландски звукозаписни компании и списания за музика", обяснява китаристът Пека Алисаари за първи път единствено пред "168 часа".
Той признава, че избират да са именно "хора на България" не за друго, а защото името на държавата ни е благозвучна част от цялото словосъчетание.
"Просто ни хрумна, че трябва да сме "бедни" и всеки от нас започна да подава някакви имена, които да се римуват.
И съвсем случайно името България ми дойде наум. Всички го харесахме и така си остана", допълва вокалистът Пека Алисаари.
Демо записът им е харесан и получава висока оценка в класациите за музика и просто ей така името остава. "Бедните хора на България" се харесва на феновете, защото не било трудно за схващане и не е объркващо, както много дурги по онова време.
"Държавата ви дори се превърна в наш духовен дом в първите години на създаване на бандата. Събирахме се за всякакви футболни изяви в международните турнири и първенства, в които участва България, и бурно я подкрепяхме, тъй като финландският отбор никога не се класираше", обяснява Пека.
През 1997 година обаче групата променя името си и
България отпада, за да остане само "Бедните"
"Уморихме се да обясняваме наляво и надясно защо се наричаме така. По ирония на съдбата същият въпрос не престава да ни бъде задаван дори сега. Сега всички се интересуват защо сме го променили. Сигурен съм, че докато бандата съществува, ще се налага да даваме безкрайни обяснения. България обаче заема много специална част в душите ни", споделят музикантите.
Още по-специално място има в сърцето на Пека като първия ентусиаст от бандата, който й избира името.
През септември 1999 г. групата прави двуседмично турне в Германия. Следва кратко разпадане, излизат няколко сингъла, дори албум през 2004 г., но
на хоризонта се завръщат отново през 2006 г.
За съжаление финландците не планират свое участие в България на този етап, но определено имат огромен интерес и желание и това да се случи някой ден.
"С удоволствие бихме дошли в България, но все още дори не сме мислили по този въпрос. Би било наистина чудесно. Пожелаваме си го", завършва Пека Алисаари.