Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Аз не съществувам", обръща се към публиката героят, насочва пистолет към главата си, стреля и се свлича на земята. Актьорът Ригън Томсън очаква бурните аплодисменти след финала на бродуейската постановка, чрез които копнее да прогони онзи супергеройски мъчител вътре в себе си.
С неговата роля се доказа и се окичи с отлични отзиви истинският актьор в актьора - Майкъл Кийтън. Критиката определи неговото участие в "Бърдмен" (Birdman) като най-доброто изпълнение в кариерата му.
Високооценената комедийна драма е режисирана от Алехандро Гонзалес Иняриту, отговорен за киношедьоврите "Вавилон" и "21 грама", и събра рекорден брой номинации за "Оскар" заедно с продукцията "Грандхотел "Будапеща". И двата филма се съревновават с останалите "отличници"
в цели девет категории,
а до обявяването на големите победители остава по-малко от месец. (Церемонията по раздаването на наградите е на 22 февруари.)
"Бърдмен, или Неочакваната добродетел на невежеството" има възможност да получи приз за най-добър филм, а като нищо 51-годишният Иняриту ще грабне статуетката за режисьорско майсторство. Не само Майкъл Кийтън, но също така и колегите му Ема Стоун и Едуард Нортън се наредиха сред претендентите съответно за женска и мъжка поддържаща роля в лентата. Продукцията вече спечели голямата награда на Гилдията на актьорите в САЩ плюс отличие за актьорски състав и беше определена за най-добър филм от Гилдията на американските продуценти.
Сатиричната драма е заснета само за месец и проследява драмата на Ригън Томсън, опитващ се да се наложи като сериозен артист и
да избяга от своята
стара слава
Не е толкова лесно обаче да загърби образа на популярния американски супергерой Бърдмен, който навремето му спечелва бърза популярност. За целта той се опитва да се докаже на Бродуей със смела постановка по роман на Реймънд Карвър - "За какво говорим, когато говорим за любовта", в която не само играе, адаптира сценария и режисира, но и я финансира. Тя е неговата голяма надежда, в която хвърля всичките си усилия, за да спрат хората да го виждат единствено като Бърдмен. През цялото време героят опитва да заглуши гласа на упоритото крилато създание, което живее вътре в него, върви по петите му и постоянно и подсъзнателно го измъчва с въпроса
- всъщност кой, чия
сянка е?!
Докато Томсън опитва да зачеркне Бърдмен, 63-годишният Кийтън определено успява да тушира собственото си минало и ролята на Батман, когото изиграва в двата филма на Тим Бъртън от 1989 г. и 1992 г. Сегашното му брилянтно изпълнение определено изпълни повече от успешно идеята да иронизира мисията на шоубизнеса и да покаже неудобния сблъсък между правенето на големите печалби и стойностното изкуство в киното. Ето че супергероите превземат боксофисите, но пък талантът и качествените послания събират престижните отличия. Това се зае да подчертае и осмее Иняриту, а Кийтън доказа,
оказвайки се
идеалният пример
Режисьорът определено има нюх към създаването на въздействащи кинопродукти. Той разработва и сценария на лентата заедно с Николас Джакобоне, Александър Динеларис и Армандо Бо, а отличеният с "Оскар" за "Гравитация" Емануел Лубецки е оператор на продукцията.
Всичко е изпипано до най-малкия детайл, а личността на главния герой не се изчерпва с досегашното описание. Той не просто се тормози от миналото си, което буквално го преследва, но и всъщност е надарен със свръхестествени способности. Медитира във въздуха, владее телекинеза и лети - той в действителност е Човекътптица (Бърдмен), колкото и да не иска.
Томсън се носи по коридорите на театъра и плавно прескача от сцена в сцена, лишавайки зрителите от разбити на парчета моменти от действието. Всичко тече и се излива като ободряващ поток от послания. Героят преминава от разговорите с призрака на Бърдмен към играта на живо на сцената, към различни лични и кратки срещи с любовницата, дъщеря му, адвоката и бившата му жена, както и към малки сблъсъци с нахъсаната звезда в пиесата.
Така пред камерата Кийтън си партнира с Ема Стоун, която влиза в ролята на неговата дъщеря и лична асистентка с проблеми с наркотиците зад гърба си. С небрежно очарование тя все пак впечатлява самоуверения артист, пресъздаден от Едуард Нортън, който обръща светлините на прожекторите към себе си с роля в постановката на Томсън. Най-смешният "ерген махмурлия" пък Зак Галифанакис влиза под кожата на изтормозения адвокат. Участват още Наоми Уотс, Андреа Райзбъро и Ейми Райън.
Накрая героят на Кийтън получава своите аплодисменти,
макар след тях да се озовава в болница, а всичко свършва с един полет и един чистосърдечен и искрен смях.