Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Златните години на българските сериали очевидно отминаха безвъзвратно. Големите конкуренти Би Ти Ви и "Нова" предпочетоха да не харчат луди пари за родна продукция и в момента наддават за спортни събития, които са далеч по-евтини, но за сметка на това се радват на висок зрителски интерес.
"Производството на един сериал е дълъг, сложен и много скъп процес. Първо се събира творчески екип, който да пише сценария. След това кастинг агенциите търсят подходящите актьори. Впоследствие се наема техническият екип и чак тогава започват снимките. През цялото това време стотици хора вземат заплати. Резултатът на това яко наливане на средства е сезон с 12 серии, за които няма никаква гаранция, че ще се харесат на зрителите. А какъв е другият възможен вариант? Купуваш едно футболно първенство от Европа или в краен случай от Южна Америка. Мачове има през цялата година с изключение на паузата между двата сезона. Хората обичат да гледат футбол, повече мъжете, но и дамите хвърлят по едно око. Така
срещу не чак
толкова много пари си осигуряваш стабилен рейтинг и оттам благосклонността на рекламодателите", обяснява наш продуцент защо изчезнаха българските сериали от програмната схема на най-гледаните ни телевизии за сметка на спортните събития.
Въпросният бос и колегите му от Асоциацията на телевизионните продуценти се събраха преди дни, за да обсъдят как ще спасяват бизнеса си, след като най-платежоспособните телевизии не желаят да плащат за BG сериали. Хората от гилдията в края на срещата излизат със становище, че държавата трябва да принуди със закон частните телевизии да имат квота за българска продукция в най-гледаното си време. Много е вероятно и тази им декларация да остане глас в пустиня, тъй като идеята за квотите е обсъждана и друг път, но без резултат.
"Нужна е сериозна реформа - държавата да признае, че аудио-визуалните произведения
са национален приоритет,
и да направи рамка за защитата им", обясни Иван Спасов - изпълнителен директор на "Дрийм тийм филмс".
"Не може в праймтайма да се излъчват турски сериали, а българските актьори, режисьори и продуценти да стоим отстрани и да гледаме като кучета. Асоциацията на продуцентите трябва да иззема функциите на синдикатите и да говорим навсякъде за това", още по-емоционален е колегата на Спасов в "Дрийм тийм филмс" Любо Нейков.
Популярният актьор в партньорство с Евтим Милошев са "виновниците" за създаването на най-успешния сериал в родния ефир - "Столичани в повече". Комедийната поредица върви като добре смазана машина в продължение на седем сезона. Продуцентите му създават и осми сезон, заснемат го, но както първи "24 часа" съобщава, той е оставен за след Нова година. Така се оказва, че Би Ти Ви за първи път от много години не предлага на своите зрители български сериал в ефира си. Популярният сред зрителите "Революция Z" беше пратен в "Би Ти Ви Синема", а частната телевизия се отказва да снима нов сериал въпреки многобройните предложения от страна на маститите продуценти.
Не по-различно е положението при големия конкурент. В чест на истината босовете на Нова телевизия доста отдавна се отказаха да произвеждат български сериали сред поредицата от неуспешни опити. Каръкът налегна още пионера в този тип тв продукции - "Забранена любов", който остави само лоши спомени у родния зрител. С гръм и трясък се провали и адаптацията на "Женени с деца". Също заради слаб рейтинг амбициозният "Отплата" си остана само с един сезон и хората така и не разбраха каква е развръзката на историята.
Единствено БНТ ще отсрами положението, като и тази есен предложи на зрителите български сериал. "Граница" е по мотиви от военните разкази на Йордан Йовков и ще е само в шест серии.
"На всички ни е пределно ясно, че няма как скромната откъм финансови възможности държавна телевизия да задоволи глада
на мастити продуценти
като Митовски, Милошев, Нейков и по-малките, но и крайно амбициозни играчи. Крахът на Тв7 също беше голям удар за бизнеса с производството на български сериали. Там имаше почти готов и сниман сериал, друг се подготвяше, но спирането на финансовото кранче прати и двата проекта на боклука. Обстановката е напрегната и едва ли някоя от частните телевизии ще се престраши да започне снимките по нов сериал. Би Ти Ви правят страхотен рейтинг с турските сапунки и сега ще пуснат нова в праймтайма си.

Още за битката за рейтинг, както и мнения на специалисти, четете в печатното издание на в. "168 часа"