Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Когато през 1996 г. принц Тамим бин Хамад ал Тани създава "Ал Джазира", повечето анализатори смятат, че телевизията ще бъде поредното мимолетно увлечение на катарския шейх.
Само няколко години по-късно "Ал Джазира" вече се е утвърдила като основен медиен фактор в Арабския свят. Въпреки това медийните спецове продължават да са скептични за успеха на предприятието, тъй като американците вече открито обвиняват канала в подкрепа на ислямистите. Катарската фамилия обаче решава да отвърне на удара и
хвърля милиарди,
за да създаде англоезични версии в САЩ и Англия. Новите канали почти моментално започват да изсмукват като мощни прахосмукачки кадри от гигантите Си Ен ЕН и Би Би Си. Влиянието на катарската тв корпорация нараства неимоверно и целият свят се съобразява с репортажите й. Неизчерпаемият финансов ресурс позволява на шефовете на медийната група да наемат само най-добрите в бизнеса. Инвестирани са стотици милиони в техника, опитни кадри, командировки до най-отдалечените кътчета на планетата.
Абсолютно изненадващо английският клон на катарската телевизия почти веднага след основаването си проявява сериозен интерес към случващото се в България. Журналисти на "Ал Джазира" ни гостуват поне по четири-пет пъти на година и правят различни репортажи за родната действителност. Много скоро те намират партньор в лицето на оператора Петко Гюлчев, който е съпруг на телевизионната водеща Галя Щърбева. Той не само снима за "Ал Джазира", но влиза и в ролята на техен изпълнителен продуцент.
"Връзката помежду ни стана съвсем случайно. Търсеха си спешно оператор за един репортаж, тъй като предварително уговореният колега беше възпрепятстван. Преди снимките им уредих срещи с хора, които им бяха важни за репортажа, погрижих се и за други подробности. Година по-късно тяхната партньорка от българска страна - известната ни журналистка Лили Шопова, почина и отново ми се обадиха. Оттогава до сега
сме направили над 30 различни репортажа",
разказва Петко Гюлчев.
Именно той посреща известния репортер на "Ал Джазира" Тим Френд, който идва у нас, за да снима изборите. Френд има намерение да се срещне с лидерите на големите политически партии и това се оказва лесно осъществимо. Родните политици моментално намират дупка в графика си, когато чуят, че ще говорят за "Ал Джазира". Труден се оказва единствено контактът с Бойко Борисов, тъй като предварителните уговорки се променят неколкократно.
"Тим Френд, както и други международни журналисти бяха неприятно изненадани от
невъзможността
да снимат
пресконференциите на партиите в НДК след края на изборния ден. Пет дни преди изборите той пуснал молба за акредитация, но му отказали с мотива, че е изпуснал срока. Странно е да не се направи изключение за толкова известно име в професията, както и за други западни медии. Все пак той успя да снима гласуването на президента и на Бойко Борисов, а репортажът беше пуснат в обедната емисия на "Ал Джазира", разказва Петко Гюлчев.
 

Как топрепортерът на катарската телевизия е правил интервю със Златко Баретата, четете в печатното издание на в. "168 часа"