Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Васко Младенов е българинът, който тренира Джокович 3 дни за турнира US Open. Става му спаринг партньор безплатно, прави го за предизвикателството. Обядват заедно и е силно впечатлен от земното държание на топтенисиста, споделя българинът пред "168 часа".
Васко е тренирал с националния ни отбор по тенис, но от няколко години живее в Ню Йорк. Заминава в Америка заради по-добрите условия за спорт, които му се предлагат. Записва да учи социология, за да играе тенис на колежанско ниво.
Бил е спаринг партньор и на известния хърватски тенисист Иван Додик. С него го свързва популярна фирма за тенис облекла. Нашият се представя отлично срещу Додик и така стига до спаринг с Джокович. След само една тренировка номер едно в света избира Васко, за свой спаринг партньор.
Новак загрява с българина преди всеки мач освен за сблъсъците срещу Надал, за който си намира левичар. На Младенов предлагат да тренира с няколко тенисистки на Us Open срещу пари, но той избира сърбина.
"Естествено че ще предпочета да тренирам с Джокович. Беше ми интересно да играя срещу него. Без да звучи като дискриминация, но женският тенис не ми е интересен. А и да тренирам с Джокович беше по-голямо предизвикателство.
Той е много приятен човек. Изобщо не е надменен. Държа се земно през цялото време. Целият му екип е позитивно настроен и струи хубава енергия от тях", споделя Васко.
На първата тренировка прекарва с Джокович цял ден.
"Тренирахме, а след това обядвахме заедно.
Говорехме си
за всякакви неща,
не само за тенис. Най-много ме впечатли, че Джокович се движеше с 5-6 човека обслужващ персонал - треньора му, човека, който се грижеше за физическата му подготовка, физиотерапевта, съветника му и отделно имаше двама мениджъри, които се грижеха за всичко останало, от което имаше нужда. Беше интересно да наблюдавам как тези хора изпълняваха всички желания на Новак. От него оставаше само да се съсредоточи върху тениса", споделя впечатленията си Младенов.
Тренировките им били по програма - всеки ден Новак работел по определен елемент.
"Не сме отчитали резултат. Разбира се, правех точки срещу него, както и той срещу мен. Успях да го уморя, все пак е тренировка.
Джокович хващаше почти
всяка топка и това ме надъхваше да играя по-добре
Когато се изправиш срещу такъв играч, нивото ти се вдига, защото трябва да даваш най-доброто от себе си", казва българинът. Освен със спорт Васко се занимава и с музика. Записва хип-хоп парчета на руски, защото това е родният език на майка му. Работил е с китарист, участвал в записи с легендарните Black Sabbath. Заминава за Америка заради тениса, но признава, че би се върнал у нас, ако условията се подобрят.
"В Америка се дава шанс на всеки да се развие. В България е по-различно. У нас трябва да имаш връзки, за да получиш подкрепа от федерацията, дори и да си много добър. Гордея се, че съм българин, но нашата федерация не ми е дала нищо", казва Васко Младенов.