Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бившият холандски дипломат Раймонд Путерай бе осъден на 12 години затвор за предаване на секретни документи на Русия.
В продължение на четири години той снабдявал Кремъл с класифицирана информация. Според прокуратурата данните, които дипломатът изнесъл, застрашавали не само Холандия, но и нейните съюзници. Документите, които давал на Русия, били свързани с тайни на НАТО и Евросъюза. Голяма част от тях били с политически и военен характер. Имало
подробности за дейността
на Алианса в Либия и проучвателните мисии
в Грузия
Холандските мироопазващи дейности в Косово и Афганистан били предадени изцяло на руснаците. Според съда това представлявало заплаха за сигурността на Холандия, а 61-годишният Путерай бе определен за "най-голямият шпионин" в новата история на страната.
Раймонд Путерай е работил дълги години в консулската служба на холандското министерство на външните работи. Постът му давал достъп до всякаква секретна информация, без никой да разбере.
Според прокуратурата, Путерай се е съгласил да предава данните заради дълговете си, които трябвало да покрива. В действията му имало единствено финансов интерес. Раймонд получил около 90 000 евро за работата си, а сумата е изплатена между януари 2009 г. и август 2011 г.
Информацията си бившият холандски дипломат предавал на флашки.
Понякога му се поставяли и конкретни задачи, които той с охота изпълнявал
"Съдът приема, че Путерай е предавал поверителни документи на Руската федерация в продължение на години. Бил е нает от руската служба за разузнаване", се казва в изявление на съда в Хага.
Името на Путерай беше намесено в шпионския скандал преди две години. През 2011 г. германската полиция залови руската двойка Андреас и Хайдрун Аншлаг. Съпрузите живели в Марбург.
Истинската им самоличност не се съобщава. Смята се, че те са събирали информацията, набавяна от Путерай, след което са я изпращали на Русия. Година след залавянето им Путерай е вкаран в затвора, а миналата седмица той получи и окончателната си присъда от дванайсет години. Както и Андреас и Хайдрун. Двамата са родом от Мексико, но се преместили в Германия през 1990 г., ползвайки фалшиви австрийски паспорти, доставени им от руското външно разузнаване.
Сред всички класифицирани данни, които Раймонд им предоставил,
имало и поверителна информация за седем
негови колеги
Според холандските власти това прави служителите сигурна мишена за изнудване.
Самият Раймонд не се признава за виновен. Според адвоката му той се познавал с германската двойка и им помагал да си намерят нов дом. Големите суми в банковата си сметка обяснявал с продажбата на много бижута.
Според юристите Путерай е купил евтини скъпоценности, докато служил в чужбина, след което ги продал.
Това твърдение беше категорично отхвърлено от съдиите и се смята за недостоверно предвид финансовите затруднения на топшпионина. Властите открили също, че тази легенда му била подхвърлена много отдавна от Аншлаг,
в случай че мисията
бъде провалена
Досега Раймонд Путерай отказва всякакво съдействие на разпитващите го. Той не желае да дава и изявления за случилото се. Съдът уважил и искането да му бъдат върнати пет негови часовника, иззети по време на разследването. Всички те са на скъпи бижутерски марки, но е установено, че са фалшиви. Според разследващите те били подхвърлени, за да се докаже версията на Путерай, че състоянието му е натрупано от продажбата на скъпи бижута.