Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Нещо розово се мярна на чардака в Бачковския манастир във вторник по обед.
Да е жена - жена е. Да е сама - сама е. Мярна се и изчезна към покоите на игумена Борис.
"Господи, помилуй нас и избави това място от изкушение и съблазън", промълви млад и бледен монах, после сведе поглед от чардака и се скри в килията си.
Заради съмнения, че
живее в плен на греховна сласт и съблазън,
игуменът Борис ще продължи да сънува короната на Русенския владика, смята висш духовник от Светия синод.
Чашата на синодалното търпение за подвизите на бачковския монах отдавна е пълна. Тя преля преди седмица, когато, обзет и от гняв, бившият бок-сьор Борис нарече журналистите слуги на всяка власт, готови да се продадат за 5 лв.
"Въпреки че дядо Борис се готви да наследи поста на митрополит Неофит, избран за български патриарх, обидните квалификации по адрес на медиите могат да се окажат препъникамък за амбициите му", каза монах от манастира пред в. "168 часа".
"След този гаф със слугите - журналисти, и то в присъствието на патриарха, епископът ще види митрополитската корона на куково лято. Ние не искаме такъв скандален ръководител, от чиито постъпки да се срамуваме", каза и свещеник от Русенската епархия. Според него архиереят е рекордьор по гафове. Борис е родом от русенския квартал Средна кула и има къща там. Дядо му също бил свещеник. Но бил кротък човек за разлика от буйния нрав на внука си. Като русенски земляк дядо Борис се канел да оглави овакантената митрополитска катедра. Даже се хвалел, че знаел
как да спечели епархийските избиратели
да гласуват за него
Няма да стане, тъй като около Борис ври и кипи от скандали, отсичат русенски духовници.
Препятствие пред владишките амбиции на Борис са и десетките жалби на вярващи до Синода. Сред жалбоподателите били и служители в областната управа в Пловдив, в Община Асеновград и Община Смолян, както и от министерства, съобщи източник от патриаршията.
Само незначителна част от жалбите за хули и ругатни от страна на игумена по адрес на посетители в манастира са били разгледани по времето на патриарх Максим. По сигналите нямало становище, нито предписания от Светия синод да се търси отговорност от провинилия се игумен. Бездействието се обяснява с радушното му гостоприемство в манастира. Домакинът обичайно черпел архиереите от Синода с прочутата джинджифилова ракия. И за това те си траели за безобразията.
"Има случаи, когато
хората, помолили
игумена за благословия, първо били псувани,
разказа свещеник от София, близък до патриарх Максим.
Жалби срещу Борис останали да гледа "като наследство" и новият патриарх Неофит. Някои били с изтекла давност - от 2000-2003 г.,когато колоритният тогава архимандрит Борис е бил главен секретар на синода.
Ахилесовата пета на владиката са жените, твърдят клирици от Софийска и Пловдивска епархия пред "168 часа". Те разказват с възмущение , че техният събрат, игуменът Борис, съжителствал с жена на име Румяна.
"В игуменарницата, покоите на владиката, редовно влиза и излиза г-жа Румяна", каза преподавател в Духовната семинария. Той премълчава името си заради лютия нрав на игумена.
Според богослова връзката с жена и демонстрацията на тази връзка са в противоречие с трите монашески обета - за безбрачие, целомъдрие и нестежание (отричане от всичко светско и материално). Преподавателят се позовава на "Наръчна книга за духовен живот". Авторът Климент Рилец препоръчва на монасите да избягват доближаване до жена. "Монахът е роден от жена, но когато се доближава до жена, той се разтваря и престава да бъде монах", казва църковният писател.
Според игумен на известен манастир в Северна България
самият контакт с жена, без значение от какво естество е,
представлява съблазън. И трябва да се избягва. "В Бачковския манастир обаче картинката е доста интересна", възмущава се колегата на Борис. "От 5 години г-жа Румяна се води на щат в манастира като игуменарчик. Получава заплата. Нещо като домакин, но с по-важни функции да посреща делегации от поместни православни църкви. И най-вече гости от Света гора", обясни монахът, с когото "168 часа" се срещна. Разговаряхме и с други братя в расо, докато изчаквахме появата на "чаровната игуменарчица", както я наричат монасите. Според тях обаче Румяна не била съблазън, а представителното лице на Бачковския манастир. Красивото цвете на обителта, което Господ сам е посадил.
"Всичко в манастира - от чистотата до най-малкия детайл в подредбата - плаче за женска ръка. Руми е нежна. Работи с усет и вкус", оправдава присъствието манастирският полицай. Той всява ред и дисциплина в обителта заедно с няколко яки охранители. Единият от тях заповядва на фоторепортера на "168 часа" да затвори апарата.
Режимът е строг. Имаш чувството, че се намираш не в манастир, а на територията на стратегически военен обект.
Забързана, от пазар се появява игуменарчицата Руми. Пищна жена без възраст, с грациозна походка. Тръгва
по стълбите към верандата, където е нейният кабинет
№ 2. Покоите на дядо Борис в съседство се водят № 1, обясни човек от манастира. В тях имало само едно легло. И хора от монашеското братство, и богослови се питали какво прави дамата там.

Поклонниците избягват манастира, прогонват ги сквернословията

През последните пет години много християни избягват да посещават Бачковския манастир заради игумена Борис. Той ги ругаел, защото снимат. Искал да му плащат. Стигнал е дотам, че даже при тоалетната има надпис: "Снимането забранено".
"Намалял е сериозно потокът от поклонници. Хората търсят уединение и чисти молитви в Рилския манастир и Троянския", каза служител в Синодалната палата.
Той недоумява как игуменът, който е бил преподавател по омилетика (църковно красноречие) в Софийската семинария, може да крещи, хули и ругае хората като същински каруцар. Затова в църковните среди го възприемали като абсолютен антипод на преподавател.
Все пак игуменът имал и плюс в своята дейност - отчитал в Синода редовно огромни приходи, които постъпвали в манастирската каса от наеми на търговските обекти. Те са около 50 .
Павилионите за сувенири, икони, сладки, кюфтета и кебапчета са разположени встрани от пътя към входа на манастира. Наемателите са обикновено бизнесмени от Пловдив и Асеновград. Стоката се продава от девойки и жени на средна възраст.
"Плащаме на игумена около 1000 лева месечен наем за обект. Той проявява милостиня към нас, разрешава да разположим стока и на отсрещния тротоар", сподели собственичка на павилион от Бачково. Тя определя игумена въпреки още пресния скандал между него и медиите като много добър човек. Казва го, макар че понякога се е връщала вкъщи без да е припечелила и стотинка от павилиона.
Не е изрядно обаче отчитането на даренията за манастира, каза финансов експерт от синода. Според него игуменът е въвел странната практика парите от даренията в касичките на черквата да се съхраняват в специална стая. Ключ за нея имал само той.
Парите били поставяни в найлонови пликове. А самата стая се запечатвала с бяла лепенка, върху която игуменът се подписвал. Нямало свидетели на запечатването.
Според изискванията за постъпилите дарения в манастира се прави протокол. Документът се подписва от трима души, членове на манастирския събор.
Вместо спазването на тези правила игуменът ползвал суми от даренията по свое усмотрение, без да дава никому обяснение. Според запознати дядо Борис отделял бели пари за черни дни на принципа 70% за него, а 30% за манастира.
Предполага се, че именно от даренията са парите, с които си е купил трите мерцедеса.