Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Галя Кондева КАДЪР: bTV
Галя Кондева КАДЪР: bTV

След 2012 година се въведе т. нар. ацелуларна ваксина против коклюш, която за разлика от предходната, е с частици от коклюша, а не  жива ваксина. Новата ваксина защитава по-слабо, каза по Би Ти Ви служебната министърка на здравеопазването Галя Кондева.

Новата ваксина след 2012 година защитава по-малко, но нейното предимство е, че няма тези тежки странични ефекти, които са наблюдавани при предходната ваксина, каза д-р Кондева. 

Кога ще бъде точно пикът на коклюша е трудно да се каже. До 24 април бяха регистрирани 525 случая на заразени. Имаме данни за епидемично разпространение, но нещата са под контрол в момента, добави тя. 

"Обществото все още е много чувствително след COVID-19 на теми като пандемия, епидемия и затова ние много внимаваме какви послания ще дадем към това общество. За нас е важно хората да бъдат информирани за коклюша, за симптомите, за възможните усложнения. Но в никакъв случай не искаме и работим в посока да не се всява паника сред населението", посочи Кондева.

"Коклюша не е ново заболяване. Епидемиолозите години наред го наблюдават. Последния по-сериозен пик е през 2009 година. През 3 до 5 години се наблюдава тенденция на нарастване, но не в тези размери, в които се наблюдава в момента. От лятото 2023 година се наблюдава значително нарастване на броя на случаите в много от страните в Европа", каза още здравната министърка.

"Обичам си практиката. Моята експертиза - професионална, образование и административна винаги, е била в здравеопазването. Аз нося отговорност. Предложението беше предизвикателство. Нямах много време да мисля и приех с ясното съзнание, че става дума за една много голяма отговорност, че ще трябва да се работи много, здраво при това и че най-вероятно ще има негативни последици. За мен е поредната отговорност, която приемам, с която се нагърбвам", така Кондева обясни защо е приела да бъде министър. 

"За съжаление проблемът с недостига на лекарства не е само на национално ниво. Той е на ниво Европа. Това е свързано с много други фактори - производствени проблеми, ценови проблеми, логистика. Това, което можем да направим ние, е да наблюдаваме много внимателно пазара. Информация има и тя не е никак малко. Ако я използваме правилно, няма да позволим да влезем в недостиг", така служебната здравна министърка коментира проблема с недостига на лекарства в аптеките.

Над 10 директори на болници предстои да бъдат сменени заради изтекъл мандат. Кондева обясни, че е решила да отмени заповедта за уволнение на директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров, за да не дестабилизира болницата докато тече конкурсът за нов шеф.

"Вече са обявени седем конкурса, а през май предстоят още три - за УМБАЛ "Свети Иван Рилски" в София и за специализираните болници по ендокринология и по ортопедия, също в столицата", добави тя.