Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

МВР публикува видео от охранителните камери, на което се вижда как Стоянов насочва пистолета си към нападжията.
МВР публикува видео от охранителните камери, на което се вижда как Стоянов насочва пистолета си към нападжията.
  • Конфликтът бил заради неправилно паркиране
  • От МВР пуснаха видео, на което се вижда, че разследващият репортер вади оръжието
  • Прокуратурата: Държал се е непристойно

Журналистът от “Бърд” Димитър Стоянов се забърка в скандал за неправилно паркиране със служител на НАП, заради което прекара 24 часа в ареста. Причината да бъде задържан е, че в разгара на разправията Стоянов насочил боен пистолет към главата на опонента си, което пък предизвикало страх у непознатия мъж. Преди това обаче хвърлил предмет по него, след което между двамата имало размяна на удари, а за финал - разследващият журналист извадил оръжието. Точно този момент бил запечатан от камери в района, а МВР публикува кадрите.

Кавгата станала около 18 ч в понеделник на ул. “Васил Петлешков” в столичния кв. “Хаджи Димитър”. Полицаите се отзовали по сигнал. На място заварили 40-годишния П. Л., който им разказал, че между него и непознат мъж станал скандал за неправилно паркиране, като другият извадил оръжие. Униформените бързо открили мъжа и го задържали. Оказало се, че това е 43-годишният журналист.

Според прокуратурата действията на Стоянов били непристойни, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като освен че е извадил боен пистолет на обществено място, той нанесъл и множество удари с крака и ръце в областта на главата и тялото на П. Л. Отправял и множество обидни квалификации по адрес на мъжа, като се е заканил, че

ще му разбие

главата”

Преди да бъде отведен в ареста на 5-о РУ, Стоянов изложи своята версия в личния си профил във фейсбук. Публикува и снимка на темето си, върху което се вижда нараняване. В негова защита бяха и твърденията на главния редактор на “Бърд” Атанас Чобанов, отново във фейсбук.

Според версията на Стоянов: Дори и когато си пазаруваш кротко, винаги се намира някой тъпак, който да те нападне, защото пазаруваш от магазин, който той не харесва. Ако не се уплашиш, ще избяга и после ще те нападне в гръб, ще те издере като гневна жена и ще обясни как ще те убие. А ти дори нямаш идея откъде ти е дошло. Още се чудя провокация ли е, или идиот, написа той във фейсбук преди задържането.

Във вторник в късния следобед журналистът беше отведен в Софийския районен съд. Той поиска съдът да отмени полицейското постановление за задържане. Законът дава такава възможност, макар че малцина се възползват от нея. Съдът обаче отказа с аргумента, че е законна. Магистратите постановиха, след като изтече 24-часовото задържане, Стоянов да бъде освободен. Прокуратурата му повдигна обвинение за закана за убийство и хулиганство и му наложи парична гаранция от 5000 лв.

В съда журналистът отново изложи версията си за случилото се, която се препокриваше с написаното във фейсбук.

Той бил нападнат около 17 часа в понеделник без причина от непознат. Първо с обидни думи, а след това се опитал да го удари. Според Стоянов ситуацията ескалирала, когато мъжът, който се оказал служител на НАП, проявил агресия към съпругата му. Тогава извадил законния си пистолет и отправил предупреждение.

По делото били разпитани свидетели и извършени претърсвания в дома на Стоянов, казаха от прокуратурата.

Там били

открити и иззети

два бойни

пистолета

и една карабина

Наблюдаващият прокурор дал указание за изготвянето на три експертизи - видеотехническа, балистична и съдебно-медицинска.

На Стоянов били направени тестове за наркотици и алкохол, които били отрицателни. Той попита защо тестове не били направени и на данъчния.

Заставам зад всеки честен и доблестен служител в НАП. Дейността на приходната агенция е част от националната сигурност на страната и е недопустимо служителите ѝ да стават обект на заплахи и агресия. Очаквам от органите по разследването да установят обективната истина по случая. Това обяви шефът на НАП Румен Спецов, който призова да не се политизира случаят.

Отношение по скандала взе и главният редактор на “Бърд” Атанас Чобанов, който обвърза станалото с имейл, който бил изпратил до шефа на НАП във връзка със свое разследване.

Всичко това се случва, докато аз финализирам разследващ материал, в който е описано как шуреят на министър Калин Стоянов, който е бивш полицай и бивш данъчен, през 2021 г. е рекетирал търговец в униформа на НАП, написа Чобанов. Цитираният от него бивш данъчен обаче и човекът, с когото Стоянов се е скарал на улицата, не са едно и също лице.

В поста си той обяснява, че “много добре е направил Митко, че е извадил законния си пистолет срещу този нападател, а не го е потрошил, с оглед на разликата в килограмите и уменията. Чобанов припомня, че това не е първият път, в който Стоянов попада зад решетките.

Димитър Стоянов показва ранената си глава.

СНИМКА: ФЕЙСБУК
Димитър Стоянов показва ранената си глава. СНИМКА: ФЕЙСБУК