Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

354 автомобила са отнети от пияни и дрогирани шофьори до началото на март. Снимка Архив
354 автомобила са отнети от пияни и дрогирани шофьори до началото на март. Снимка Архив

354 автомобила са отнети от почерпени или дрогирани шофьори до началото на март

Делото на грък, заловен да шофира почерпен в Свиленград, стигна до Конституционния съд. Чужденецът, който е спипан да кара с 1,4 промила, признал вината си и сключил споразумение с прокуратурата. Съдът обаче не го одобрил, а изпрати казуса на конституционните съдии. Така само в рамките на 10 дни те получиха второ дело, свързано с отнемането на автомобили или тяхната левова равностойност от шофьори, спипани зад волана пияни или дрогирани.

Наличието на 1,4 промила алкохол в кръвта на гърка било установено с дрегер, но и с кръвен тест в лаборатория в Хасково.

Чужденецът

сключил

споразумение с

прокуратурата

Той трябвало да получи 6 месеца условно с три години изпитателен срок, глоба от 190 лв., осем месеца да е без книжка и да му бъде отнета 1/2 от автомобила. Тъй като колата била семейна имуществена общност трябвало да плати 944 лв., което е равностойността на половината. Споразуменията се одобряват от съда и затова делото пристигнало в районния съд в Свиленград.

Съдия Добринка Кирева, която го гледа, изпраща искане за отмяна на текста, според който се отнемат коли от пияни или дрогирани водачи. С последните промени на конституцията всеки съд може да сезира КС.

Според нея санкцията води “до несъразмерност на наказанията спрямо тежестта на престъпленията и представлява необоснована намеса на държавата в гарантираното право на собственост”.

Тя посочва, че конституцията и КС в своята практика трайно застъпват становището, че “задължение на държавата е да гарантира и защити правото на собственост и да осигури неприкосновеността на частната собственост”.

В искането си съдийката пояснява, че принципът на неприкосновеност на частната собственост не изключва правната възможност за нейното ограничаване.

Според нея най-силно е ограничението, което позволява принудително отчуждаване за държавни и общински нужди. Тоест трансформирането на собствеността от частна в публична, но само при спазване на дадени изисквания.

Съдия Кирева посочва още, че използваният израз “моторното превозно средство, послужило за извършване на престъплението” е некоректен, тъй като приравнява автомобила на средство за извършване на престъплението, но той нито се явява средство, нито облага от престъплението”.

Докладчик в КС

е Атанас Семов, който е определен за такъв и по делото на ВКС срещу отнемането на левовата равностойност на колите, шофирани от пияни или дрогирани водачи.

На 12 април Наказателната колегия на ВКС сезира съда за санкциите, които предвиждат отнемането на коли при непредпазливи деяния на пътя, както и присъждане на равностойността на колите при неумишлено причинена телесна повреда или смърт на пътя. Върховните съдии предложиха да се обяви за противоречащ с основния закон и текста, според който водачът плаща левовата равностойност на автомобила, когато той не е негов.

354 автомобила са отнети от пияни и дрогирани шофьори до началото на март, сериозна мярка, която доведе до по-малко катастрофи на пътя.

Това съобщи вътрешният министър Калин Стоянов пред “24 часа”. Санкцията беше въведена в Наказателния кодекс в края на август м.г., но оттогава предизвиква противоречиви коментари.

И въпреки глобите броят на неразумните шофьори не намалява. Само в рамките на една седмица между 15 и 21 април камерите за видеонаблюдение в София са заснели общо 15 580 автомобила с превишена скорост, съобщиха от СДВР.