Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Тонев е подсъдим  за убийството на Иван Владимиров-Нав. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Румен Тонев е подсъдим за убийството на Иван Владимиров-Нав. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
  • Двамата имаха почти сходна съдба - израснаха и играеха в един квартал, бяха малтретирани от бащите си, но детето ми просперира, а Румен остана на пейката унил и безработен, казва майката на Иван Владимиров

Смяна на килията, ортопедичен матрак, бастун и нова става - това поиска подсъдимият за убийството на Иван Владимиров-Нав Румен Тонев.

На последното заседание по делото за смъртта на психолога, който беше прострелян на 8 февруари 2023 г. след дълъг междусъседски конфликт, задържаният се скара на вещите лица, че не са си свършили "професионално" работата. Според него съдебномедицинската експертиза не била точна и той имал съмнения в достоверността .

"Съобщих за повече проблеми, отколкото специалистите са записали - скара се той и на съдията. - Има несъответствия между казаното от мен и обясненията вътре в документите. Например след продължително стоене прав имам болки в гърба, които остават 2-3 дни, а лекарят е записал само 2 часа. Това се дължи и на твърдия матрак в затвора, защото вкъщи спя на мек. Другото съществено е, че по време на тестовете на мен ми ставаше лошо. Веднъж дори се хванах за рамката на леглото буквално преди да припадна. Записали са още, че при навеждане почти мога да си докосна пръстите на краката, но аз не мога. Защо не е описана нестихващата месеци наред болка в дясното рамо?", попита още той.

Убитият Иван Владимиров-Нав КАДЪР: Фейсбук
Убитият Иван Владимиров-Нав КАДЪР: Фейсбук

Тонев обясни, че спешно се налага да му бъде сменена ставата, тъй като мъките му били нечовешки. Преди нямал пари да го направи, а и болежките били търпими, но сега не издържал. Здравето му било най-важно. По данни на вещите лица обаче назад във времето Румен не е отделял особено внимание на него. От 2015 г. не е бил на преглед. Според лекарите смяната на ставата му не е спешна, а поисканите от него терапии не се прилагали дори в световен мащаб в стадия, в който се намирал. Майката на Нав Слава Иванова разказа, че преди убийството синът неколкократно питал Тонев с какво може да му помогне, за да се оправи по-бързо.

"Той не работеше нищо заради проблемите си със здравето, но Иван много пъти го питаше: "С какво да ти помогна? Ще те заведа на доктор, спокойно, ще си стъпиш на краката", разказа жената. Вместо да благодари обаче, Румен отговарял: "Това е най-голямата обида, която съм чувал". Истината беше, че той завиждаше на детето ми. Като деца двамата имаха почти сходна съдба. Играеха в един квартал, израснаха в него, бяха малтретирани от бащите си. Това, което ги различаваше, беше амбицията за развитие. Иван замина за САЩ, взе докторска степен по психология на развитието от Университета на Лас Вегас, преподаваше там и дори движеше бизнес. Когато се върна, видя с очите си Румен, който просто седеше пред блока унил, защото не бе мръднал в развитието си дори крачка. След като си тръгва от системата на МВР, той повече не е работил нищо. Пълна трагедия. Мога да го нарека неудачник", каза още Слава Иванова.

Тя добави, че и до днес не е получила съболезнования от майката на Румен.

Иван Владимиров беше застрелян във входа на блока, в който живее, на 8 февруари 2023 г. вечерта. Според прокуратурата около 22,30 ч Нав отишъл до дома на Тонев. Поводът бил зацапване с черна субстанция, наподобяваща машинно масло, по входната врата на дома му, като това не се случвало за първи път. Двамата провели кратък разговор, който прераснал в спор. Тогава Тонев взел от дома си законно притежавания пистолет "Байкал", насочил го към главата на Владимиров и стрелял.