Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА
ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА

Приемам номинацията на ДПС-Благоевград да участвам в кампанията като кандидат за евродепутат като признание за всичко, което съм постигнала в Европейския парламент за България, коментира за БТА Елена Йончева и  благодари за това на структурата на Движението.

Както неведнъж съм казвала публично, решението дали ще се кандидатирам зависи от това дали ще мога да продължа битките, които съм водила през последните пет години за страната си и дали ще получа подкрепа за това, а именно - спиране на безконтролната миграция; спиране на трафика на хора(каналджийството); работещи мерки срещу корупцията на национално и на европейско ниво; защита на журналистите от цензура и политическо преследване, отбеляза Йончева.

Като евродепутат успях да направя пробив по редица теми, добави  тя. „Водих преговори по цялостното законодателство в Пакта за миграция като председател на групата, с представителите на Европейската комисия и Съвета. След пет години пактът беше приет. Той отменя несправедливия за България Дъблински регламент. И ще спомогне за намаляване на безконтролната миграция“, посочи Йончева.

Започнахме работа по законодателство, което по ефективен начин да ограничи трафика на хора, припомни тя. По нейна инициатива е било предложено законодателство за свобода на медиите.

Отстоях включително и предложението, което да гарантира прозрачност на медийната собственост и финансиране, защитата на журналистите от цензура, припомни Елена Йончева. Социалните мрежи, по думите ѝ, вече няма да могат да свалят качествено медийно съдържание.

Ще приема подкрепа за участие в европейските избори, която да ми позволи да продължа да работя по тези важни за България теми, заяви тя. Ще приема подкрепа, която би ми дала свободата да ги отстоявам, подчерта Елена Йончева.

От ДПС-Благоевград съобщиха, че на заседанието на Областния съвет на партията е взето решение сред издигнатите за кандидати за членове на Европейския парламент да бъде и Елена Йончева.

В настоящия Европарламент тя е депутат от БСП в Групата на на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент.

По-рано днес лидерът на БСП коментира номинацията на Йонева.

„Рано или късно зависимостите лъсват. За мен много по-рано от вчерашния ден", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова след регистрацията по повод информацията, че Елена Йончева е издигната за евродепутат от структура на ДПС. И посочи, че това дава обяснение за отдавна прекратените отношения на социалистите с Йончева.

Именно Нинова даде път на Елена Йончева в политиката. Тя лично я покани за водач на червена листа на парламентарните избори през 2017 г. По това време Йончева бе секретар за връзки с медиите на новоизбрания президент.

В началото на т.г. евродепутатите от БСП Петър Витанов, Сергей Станишев, Иво Христов и Елена Йончева разпространиха декларация по повод изказване Корнелия Нинова, което според тях съдържа твърдения, неотговарящи на истината.

"Във връзка с внушенията на г-жа Корнелия Нинова в сутрешния блок на bTV, сме длъжни да заявим, че те не отговарят на истината. Българските депутати от Групата на социалистите и демократите последователно гласуват ПРОТИВ доставката на оръжие за Украйна", се посочва в позицията.

През 2020г общинските председатели на БСП в област Хасково свалиха политическото си доверие от евродепутата Елена Йончева.

Политическият акт на местните социалисти идва след няколко изказвания на Йончева срещу лидера на БСП Корнелия Нинова.

Конфликтът Нинова-Йончева започна в края на 2019г. Тогава изненадващо лидерът на БСП се дистанцира от доскорошната си фаворитка.