Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Радев покани Главчев за среща на “Дондуков” 2  в понеделник сутрин, но премиерът реши да му изпрати предложението си писмено.
Радев покани Главчев за среща на “Дондуков” 2 в понеделник сутрин, но премиерът реши да му изпрати предложението си писмено.

  • Лидерът на ГЕРБ вече се зарича нищо да не прави с ПП-ДБ, докато “преиначават”, затова и служебната власт ще управлява повече
  • Само Марин Райков в новата ни история е бил и премиер, и първи дипломат
  • Първанов критикува по президентски

За втори път в най-новата си история България ще има служебен премиер, който е и външен министър, след като президентът Румен Радев подписа в понеделник указа за назначаването на Димитър Главчев и за първи дипломат.

Преди 11 г. двата поста съвмести Марин Райков,

който обаче бе дипломат от кариерата

и назначаването му от президента Росен Плевнелиев начело на служебната власт тогава го завари в посолството ни в Париж.

Така “завръщането” на досегашния служебен външен министър Стефан Димитров се оказа само за уикенда. В петък Димитров обясни, че с Главчев установили комуникация и се разбрали да остане, засега. А в събота служебният премиер обяви, че е предложил на президента да назначи самия него и на този пост, след като Радев отказа зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов да поеме Външно. Самият Митов пък написа писмо, че вече не е съгласен да го предлагат, за да не става ябълка на раздора и повод да се твърди, че в служебния кабинет се правят партийни назначения.

Едновременно премиер и външен министър Главчев май ще е задълго. Така пък прозвучаха думите от снощи на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов пред симпатизанти в столичния район “Възраждане”.

В навечерието на предизборната кампания Борисов вече ежедневно обикаля партийните структури в страната.

Нищо няма да правим с тях. Или те ще спрат да преиначават, или тези служебни правителства може да изкарат дълго. Да разберат, че на изборите трябва да се работи партньорски, заяви Борисов по адрес на ПП-ДБ.

Нямат доблест да кажат, че носят отговорност - “заради арогантността, себелюбието, постовете, пътуването счупиха редовното правителство”, каза той по адрес на довчерашните партньори. Те не могат да са виновни и трябва да намерят друг - най-добре ГЕРБ и Борисов, обясни още лидерът. Според него

хората в ГЕРБ не искат повече партията им да управлява с “Промяната” и ДБ

Но не предположи с кои формации искат.

Борисов отрече казаното преди дни в интервю от акад. Николай Денков - че на някои от първите им срещи по предстоящата тогава ротация е идвал и лидерът на ДПС Делян Пеевски.

“Все едно си назначаваме Борисов за външен министър”, коментира пък вчера лидерката на БСП Корнелия Нинова. Защото по думите ѝ и Димитър Главчев, и Даниел Митов били ярки лица на ГЕРБ, което значи, че “ГЕРБ ще прави изборите в чужбина”.

Самият Борисов обаче коментира ден по-рано, че Главчев не знае с какво се е заел. Напомни, че в редовни правителства премиерите все пак имат подкрепа да управляват с “размах” и с “поне 100-ина депутати в парламента”.

Върху мен е цялата отговорност за изборите -

дали ще е в чужбина, дали ще е в България, важното е да имаме честни избори, обясни решението си служебният премиер. Не търсил повече имена, защото необвързани партийно трудно можело да се открият. “Това не е кастинг за външни министри и аз не мога да ги вадя от ръкава си”, мотивира се още Главчев. А Стефан Димитров нямало как да остави в МВнР, защото доверието между тях двамата се разрушило. А то било като душата - “веднъж напусне ли, няма връщане”.

Президентът Румен Радев не скри, че не е фен на идеята. Нарече я “авангардна” още в неделя. Аз го посъветвах все пак да проучи малко повече нещата, защото ми се струва, че той все

още не знае с какво се е заел като премиер, да не говорим за външното

министерство, коментира той и покани Главчев на среща в понеделник сутринта. Премиерът обаче не отиде, а вместо това към 10 ч му прати официално предложението си да стане и министър. Час по-късно малко изненадващо Радев го подписа.

“Нямам обяснение защо премиер иска да е и външен министър. Димитър Главчев, при цялото ми уважение, защото сме били опоненти в политиката, не е готвен за такава длъжност. Аз не бих могъл да бъда външен министър и си го казвам.

Той сигурно има друга амбиция”, коментира експрезидентът Георги Първанов. Не било дефицит на дипломати според него, а по-скоро Главчев не успял да намери друго решение в тези сложни отношенията между него, “сглобката” и президента. Първанов предупреди още, че двамата зам.-министри сега също са външни за системата. А някогашният министър Ивайло Калфин обяви решението за подигравка с дипломатическата ни служба.

За заместници в МВнР Главчев вече назначи бившата царска депутатка Мария Ангелиева и полк. Невяна Митева, издигната за вицепрезидент на проф. Анастас Герджиков от ГЕРБ през 2021 г.

Заместниците могат да са четирима,

както бе при Екатерина Захариева (в 3-ия кабинет “Борисов” - б.р.). Експерти коментират, че това може да е решение за добра организация на вота зад граница. Независимо дали Главчев ще попълни квотата, реално основната работа е на специалната група “Избори”, чието създаване Стефан Димитров вече задвижи. Обикновено я оглавява постоянният секретар на министерството - Иван Кондов, заедно с посланика ни в Азербайджан Калин Анастасов. Екипът им успешно организира изборите в чужбина през последните 4 г.

Иначе съвместяването на двата поста се е случвало често в началото на ХХ век, както и от Васил Коларов след смъртта на Георги Димитров през 1949 г.

В най-новата ни история 2 в 1 бе само Марин Райков през 2023 г. А най-интересното стана накрая - в качеството си на външен министър Райков предложи на себе си като премиер да поиска Плевнелиев да го назначи за посланик в Рим. Там той изкара 5 г., след това оглави и мисията в Лондон.

В момента в света само в 3 държави премиерът е и външен министър - Фиджи, Самоа и Катар.