Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров
Лидерът на КНСБ Пламен Димитров

2616 лв. е издръжката на семейство с едно дете. 2/3 от българите не изкарват пари за нормален живот

Със 107 лева за една година е нараснала сумата, нужна на семейство с едно дете да се издържа, а спрямо 2 г. по-рано животът му е поскъпнал с 427 лв. Така за двама работещи родители и дете до 14 г. минимумът вече е 2616 лв. на месец.

Сам човек трябва да има чисти 1454 лв. доход, за да покрива основните си нужди. Над 2/3 (65,3%) от работещите българи обаче получават по-малко от заплатата за издръжка.

Това обяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров в анализ на доходите и издръжката за първото тримесечие на годината.

На тримесечна база ръстът е с 1%, на годишна е с 4,3%. Добрата новина е, че за година

тези, на които заплатата не им стига за издръжка, са намалели с около 5%

“Това е благодарение на нашия натиск за увеличение на заплатите през всичките месеци, дори и в частния сектор”, похвали се Димитров. И отчете, че за година (от февруари 2023 до февруари 2024 г.) има близо 15% ръст на доходите.

Остава обаче огромен делът на работещите бедни - с осигурителен доход до 1000 лв. са 820 000 българи.

Забавят се инфлационните индекси в глобалната икономика главно защото са овладени цените на суровините и енергоносителите, обясни Виолета Иванова, зам.-шеф на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. В България спадът в цената на природния газ на годишна база е 46%, а на тока за бизнеса - с 42%. Петролът е с 9% нагоре на годишна база.

Но макар нарастването на цените да е със забавени темпове, хранителните продукти поскъпват. До голяма степен това се дължи на увеличението на цените на зеленчуците с 8,3% на тримесечна база (картофи с 5,9%, зеле с над 50%). Рибата е с 3% нагоре, плодовете - с 1,9%. С толкова са поскъпнали и безалкохолните напитки. Слаб е ръстът при хляба - 0,3%, но на годишна база е с 4 на сто, а този на месото - с 6,2%. Леко поевтиняват яйца, олио и захар. За година обаче захарните и шоколадовите изделия поскъпват с 4,2%.

Общо ръстът на 20-те основни продукта в малката потребителска кошница на годишна база е с 4,2% - миналата година те са стрували 108,79 лв., в момента излизат 113,33 лв.

Ресторантите пък са вдигнали цените с 8%

Българите на минимална заплата могат да си купят кошницата най-малко пъти спрямо европейците с минимален доход, обяви директорът на института на КНСБ Любослав Костов.

Сиренето например е по-евтино във Франция, Испания, Нидерландия, Хърватия и Румъния.

Малко по-скъпо сиренето е само в Германия - 9,99 евро за килограм. У нас излиза 9,03 евро.

Кренвиршите в България също излизат много солено в сравнение с повечето държави от ЕС. Тук се купуват за 5,98 евро за килограм, докато

в Испания кренвиршите са два пъти по-евтини - струват едва 3 евро

Сравнението между държавите показва още, че един французин на минимална заплата през 2023 г. е можел да си купи кошницата с основни продукти 26,7 пъти, а тази година вече са 33 пъти. В съседна Румъния покупателната способност на минималната заплата, измерена през този набор от продукти, расте от 11,4 на 15,2. В Хърватия кошницата е можела да се купи 11,4 пъти м.г., а сега - 15,5 пъти. В България темпът на нарастване е най-нисък - от 7,2 до 8,2 пъти, анализира Любослав Костов.

Четири месеца и половина пък трябва да работи един българин, за да изкара месечната минимална заплата в Люксембург, пресметна експертът. Нашата минимална заплата е 18% от люксембургската, която е на върха.

Най-малък е делът на наетите на минимална заплата в София - около 11% А най-висок в Кюстендил - 36,5%.

Освен основните хранителни продукти поскъпва и издръжката на жилището.

Ремонтите за година са поскъпнали с 5,1%.

Питейната вода се е повишила с 22,2%,

канализацията - с 24%. Парите, които даваме за лекарства за 3 месеца, са с 1,6% повече, а за година поскъпването е с 6,2%. Поетапно се увеличават цените на витамини, аспирин, сиропи за кашлица и др. Лекарските услуги бележат ръст от 4,5% на годишна база, а на доболничните - с 3,5%. В графата “Образование, свободно време и развлечение” увеличението за 3 месеца е с 1,6%, а за година - 6,9%. Но специално услугите, свързани с образование, са поскъпнали двойно - с 11,9% за година. Нагоре са отишли и цените за транспорт - с с 3,3% (при ръст в цените на горивата от само 0,6%), а за поддържане и ремонт на личните коли - с 8%.