Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кирил Петков в студиото на “ЕвроДикoФ”
Кирил Петков в студиото на “ЕвроДикoФ”

Ако е имало такова предложение, било е при втория комуникационен център в Министерския съвет - на Лена Бориславова, подозира Диана Дамянова. В първия бившият PR сключила официален договор със социолози за 20 000 лв. - сума, за която бившият премиер говори

Политолози от 72 часа питат Кирил Петков кой точно му е поискал 20 000 лева месечен хонорар, когато той става премиер.

Лидерът на “Промяната” хвърли бомбата пред Сашо Диков, но без име, говорейки за “независими анализатори, политолози”. Политикът разказа, че срещу сумата му обещали да “казват по медиите точките, които той иска, и ще се оправят с телевизите.

Петков обаче не дал парите, “за да баламосвам хората с така наречените независими анализатори”.

Още в неделя първи политологът Димитър Ганев от “Тренд” и социологът Добромир Живков от “Маркет линкс” по bTV призоваха Петков да каже имената, за да не се хвърля петно върху цялата общност на социолози и политолози.

Невинен се видя медийният експерти Георги Лозанов: “Тези, които не сме го очерняли, не сме заподозрени”, но допусна, че Петков не си измисля.

“Има обаче нещо обезсърчително да подхвърлиш обвинение, без имена”, смята той, защото това се превръщало в алиби за този рекет, а не в разобличаването му.

Доцент Лозанов припомни как Лена Бориславова преди време нарече говорителите на руската пропаганда

“четирихилядници”, но без имена,

а става дума за пропаганда висш пилотаж.

Един от най-разпознаваемите анализатори - Кънчо Стойчев вижда в думите на Кирил Петков “анонимен донос от селска вечеринка!”.

Според социолога обикновено политиците се молят на анализаторите, търсят данни, поръчват изследвания.

“Самата идея, че те ме издържат мен, “Галъп”, е глупава!”, отсече Кънчо Стойчев.

Бившият пиар на ПП Диана Дамянова също се намеси откъм БНР, за да изясни, че по времето, в което тя била в Министерския съвет, там имало 2 комуникационни центъра – един при нея и втори при Лена Бориславова.

“Ако е имало подобни предложения, те са отивали в другото комуникационно звено на господин Петков”, подозира Дамянова, която потвърди, че през трите месеца, в които била в изпълнителната власт, е бил сключен договор със социологическа агенция, която да мери ежемесечно настроенията на гражданите, точно на такава стойност. “Участвала съм в разговорите с тези хора. Работа на господин Петков е да каже кои са. В договореностите ни с тях никога не е имало подобно предложение и изискване. Аз не съм присъствала на подобно предложение и в нашите среди то не се е обсъждало. Това е лошо за възпитаването на възприятията на хората. Дискредитира се обществената комуникация в страната”, каза Дамянова, която в последните месеци е сред критиците на “Промяната”.

Политологическата асоциация ще излезе с декларация по повод изказването на Кирил Петков, защото накърнява престижа на професията, съобщи пред “24 часа” политоложката проф. Румяна Коларова. Тя припомни, че преди години имало аналогична реакция срещу социолозите, които също пуснали декларация в медиите, с която наложили стандарт, гарантиращ достоверността на техните изследвания.

“Ние ще сторим същото, налагайки стандарт за политологичен анализ и критерии, според които някой се определя като политолог, за да защитим професията си. Защото

с етикета политолог се подвизават хора, които нямат нищо общо с политологията - нито като образование, нито като практика”,

каза проф. Коларова.

По думите ѝ в медиите непрекъснато се явяват анализатори, но използването на това понятие е изключително подвеждащо, защото анализ може да прави журналист, социолог, политолог, антрополог, психолог, икономист.

Доц. Татяна Буруджиева пък припомни, че спечелила дело срещу лидера на БСП Корнелия Нинова, която я съдела доколко политолог може да критикува лидер на партия.

Буруджиева посъветва бившия премиер да сигнализира Политологичната асоциация и нейната Етична комисия, защото освен за политически анализатори той говори и за политолози. Според нея Петков отправил обвинението си в изборна кампания, в която е доста силно атакуван и сякаш по този начин искал да се защити.

“Идеята, че различните от теб са по-черни и по-мръсни, може би изглежда добър изход за ситуацията, в която са попаднали политиците. Но истината е, че има решения на множество такива дела в Европейския съд. Да не се окаже политолози и анализатори тук да съдят политици”, предупреди доц. Буруджиева.

Години наред настройват обществото срещу лекари, срещу стачкуващи, срещу журналисти, явно е дошло време хората да се настройват срещу анализаторите. Затова нека Петков им каже имената. Тези негови изказвания го поставят в ролята на

клюкарите от селския мегдан

- кой кого погледнал и кой с кого си разменил китката. В това обаче няма нищо политологично, заключи доц. Буруджиева.

КЪНЧО СТОЙЧЕВ
КЪНЧО СТОЙЧЕВ
ГЕОРГИ ЛОЗАНОВ
ГЕОРГИ ЛОЗАНОВ
ДИАНА ДАМЯНОВА
ДИАНА ДАМЯНОВА
Проф. РУМЯНА КОЛАРОВА
Проф. РУМЯНА КОЛАРОВА
Доц. д-р ТАТЯНА БУРУДЖИЕВА
Доц. д-р ТАТЯНА БУРУДЖИЕВА