Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ХРИСТО КОВАЧКИ
ХРИСТО КОВАЧКИ

Първата доставка на свежо ядрено гориво, произведено от компанията „Уестингхаус", на площадката на АЕЦ „Козлодуй" е огромен стратегически успех за България. Това наистина е ключов етап от дългогодишното развитие на двустранното сътрудничество между България и САЩ и позволява реалната диверсификация на нашата енергетика и постигането на пълна независимост на функционирането на АЕЦ „Козлодуй". Това коментира бизнесменът и енергиен консултант Христо Ковачки.

С пост в профила си във фейсбук той отбелязва, че специални поздравления заслужава политиката на „Уестингхаус", насочена към стратегическо партньорство с местни основни доставчици. Компанията има меморандуми за сътрудничество с десетки български фирми за съвместно участие при изграждането на новите ядрени мощности в Козлодуй.

Очаква се при реализацията на този мащабен проект да бъдат ангажирани хиляди български инженери, строители, работници и технически специалисти, а това означава само едно – повече енергия, произведена в България, повече нови технологии и повече работни места в икономиката ни и повече просперитет за хиляди български семейства, посочва Ковачки.

Според него ползотворното сътрудничество между „Уестингхаус" и българските й партньори е от решаващо значение за постигането на по-устойчиво и сигурно бъдеще за цялата ни енергетика.

"Доставка на свежо ядрено гориво от „Уестингхаус" надхвърля чисто икономическите аспекти и има важно стратегическо значение за България и в геополитически план. Тя се случва на фона на ескалиращата агресия на Русия в Украйна, която раздели светът за пореден път. Продължаващата силна подкрепа на САЩ и ЕС за каузата и борбата на украинския народ показва значението на тази война, не само за украинците, но и за всички страни и общества в света, избрали свободата и демокрация пред диктатурата и авторитаризма.

В тези геополитически условия на сблъсък и практическото издигане на нова „Желязна завеса", постигането на пълна независимост и диверсификацията на доставките за българската ядрена енергетика е важна стъпка, гарантираща евроатлантическия път на развитие на България", казва още Христо Ковачки.

Той определя решението на Камарата на представителите на САЩ за мощна помощ за Украйна като важно и взето в ключов момент.

Премиерът Димитър Главчев и министърът на енергетиката Владимир Малинов посетиха централата в Козлодуй в съботя, когато там пристигна и горивото от "Уестингхаус".
Снимки: Пресцентър на МС
Премиерът Димитър Главчев и министърът на енергетиката Владимир Малинов посетиха централата в Козлодуй в съботя, когато там пристигна и горивото от "Уестингхаус". Снимки: Пресцентър на МС