Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Поруганият гроб на патриарх Неофит. СНИМКА: ФЕЙСБУК/БПЦ
Поруганият гроб на патриарх Неофит. СНИМКА: ФЕЙСБУК/БПЦ

Каква е тази държава, дето дори гроба на “първенеца на бащите” не може да опази

Какъв човек трябва да си, за да поругаеш гроба на българския патриарх Неофит? В каква държава и общество живеем?

“Патриарх” идва от гръцките думи, които означават “баща” или “отец” и “първенец”.

Та идва въпросът – така ли се отнесохме ние към “духовния баща на нацията”, или за нас всичко е нещо просто в “кавички”? Каква е тази държава, дето дори гроба на “първенеца на бащите” не може да опази? Имаше погребение по “царски” и после получи оскверняване по “измекярски”. И ние тук си говорим, че не пазим културно-историческото си наследство, че забравяме паметта си… Та ние ставаме свидетели как днес тя е поругана пред очите ни.

Може да имаме всякакво мнение за Българската православна църква, но нейната история безспорно е изключително важна част от историята на българите въобще. Поругаването на гроба на патриарх Неофит е и поругаване на паметта на Преславската и Търновската патриаршия, на светите писмена и на старобългарското слово, на борбите ни за независимост и стотиците хиляди воини, паднали под бойните ни знамена с кръст и надпис “С нами бог”.

И може само да се запитаме почти три века по-късно, също като атонския монах Паисий Хилендарски: “О, неразумни юроде, поради что се срамиш…?”. И да видим в крайна сметка имаме ли още нещо като държава, или не.

(От фейсбук)