Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Петя Банкова и Стефан Димитров остават за постоянно в ареста, реши Апелативният съд.
Петя Банкова и Стефан Димитров остават за постоянно в ареста, реши Апелативният съд.

Прокуратурата събира доказателства, за да привлече още обвиняеми по аферата с митниците и затова настояваше бившата шефка на агенцията Петя Банкова и бизнесменът Стефан Димитров да останат в ареста. Това стана ясно в Апелативния съд в София, където заседанието се проведе от третия опит и двамата останаха за постоянно в ареста. След акцията на 3 април са разпитани много бивши и настоящи служители на МВР и митниците. Един от тях е директорът на СДВР Любомир Николов. Неговите показания бяха цитирани от адвоката на Стефан Димитров Ивайло Найденов. 

На 8 април е разпитан Николов. Тъжно е да се твърди, че от непознат номер му се обажда Стефан, дружески си говори с него, изразява съжаление, че не се запознали в Хасково и после многократно се срещал с него, казва адвокатът. Стефан Димитров имал интерес да не бъдат атакувани определени лица. Николов в показанията си твърди, че е дългогодишен служител на ГДБОП. И след като провел разговора със Стефан Димитров през ноември като директор на СДВР, на компютъра видял снимка и разбрал, че това е Стефан Димитров. Имал съмнения, че се занимава с нередни неща. Прокуратурата приема това за нормално", каза адвокат Найденов. Той попита също защо държавното обвинение се е съгласило да освободи бившия главен секретар Живко Коцев с парична гаранция, а за Банкова и Димитров се иска да бъдат задържани под стража. 

Анонимен свидетел пък разказал за конспиративна среща в дома на Бойко Рашков. За същата миналата седмица обяви и вътрешният министър Калин Стоянов, който също е разпитван по разследването за митниците1 разказа адвокатът. 

По думите на анонимния свидетел през януари т.г. в дома на Бойко Рашков се е имало среща с Живко Коцев, Георги Георгиев от Вътрешна сигурност, Тенчо Тенев, съветник на бившия премиер Денков и Стефан Димитров. Последният отишъл на срещата с Живко Коцев. Търсили вариант да се дискредитира Калин Стоянов, Коцев да стане министър, а Георгиев - главен секретар.

"Това не може да бъде доказателство. Преврат в МВР... Ако не беше тъжно, щеше да е смешно. Нереално е.", каза адвокат Найденов. 

Директорът на Гранична полиция Антон Златанов също е разпитван. И той като Любомир Николов видял снимки на Стефан Димитров в медиите. В показанията си изложил теза, че Стефан и Марин Димитрови имали интерес от смяна на ръководни служители. 

По делото са разпитани и отстранени от постовете си и преместени на друга служба шефове на митнически пунктове. Според прокуратурата те са били принудени за това от Баркова. Според адвокатката й Аделина Натина това е абсурд, защото тя има право на кадрови промени като административен ръководител. А свидетелите в показанията си не потвърждавали тезата, че са били принуждавани, а по-скоро им станало неприятно. 

Очаквайте подробности!