Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Боровите процесионки причиняват обрив, сърбеж и задух.

СНИМКИ: ФЕЙСБУК
Боровите процесионки причиняват обрив, сърбеж и задух. СНИМКИ: ФЕЙСБУК

Гнездата на боровата процесионка приличат на захарен памук върху иглолистни дървета

Инвазия на гъсеницата боровата процесионка, контактът с която може да доведе до тежки алергични реакции при децата, а със сигурност за домашните ви любимци и до смърт. За това сигнализират лекари и родители от цялата страна.

Боровата процесионка е гъсеницата на един вид молец.

Името

“процесионка” е свързано с начина на придвижване

на гъсениците - през пролетта се движат една след друга в процесия. Гъсениците се хранят с иглиците на различни видове бор.

Парливите космици на боровата процесионка са опасни и причиняват обриви, сърбеж, зачервяване, втрисане, задушаване, а при домашните любимци дори смърт.

Ето защо е препоръчително да не се пипат гъсениците и белите къдели по дърветата с голи ръце.

Засаждането на борови гори в равнините е причината за инвазията на гадната гъсеница, от която напоследък се оплакват хората. Това е местен вид, който напоследък става

инвазивен заради засаждането на борови гори

в крайградски зони и паркове. В природата иглолистните гори са във високите части на планините. При плантационното отглеждане на черен бор по ниските части на зони с умерен климат иглолистният молец, който се появява след завършването на метаморфозата на гъсеницата, няма естествени врагове и тъй като в ниското е доста по-топло, отколкото високо в планината, тези безгръбначни животни не хибернират и получават хиперразпространение, разказва д-р Николай Коджабашев, преподавател по зоология в Лесотехническия университет.

Те нанасят вреда и на самите борове, защото непрекъснато дъвчат игличките им и короните им съхнат.

Но по-стряскащи са последиците, когато въпросната гъсеница влезе в контакт с човек.

“Детето ми настъпи гъсеницата с обувка, а след това получи обрив по крачетата”, разказва майка. “Кучето ми облиза гъсениците и започна да повръща, след 24 часа почина”, разказва друг потърпевш. “Бяхме полегнали в планината. Рамото на съпруга ми цялото се беше обринало и повече от месец не се оправи. А аз бях в дребни червени пъпчици, които много сърбят”, споделя пострадала.

Д-р Коджабашев разказва за своя контакт с процесионка.

В Софийското поле в борова гора видели гнездо на процесионки.

Коджабашев сложил ръкавица и бръкнал, за да извади една гъсеница, за да я снимат. И въпреки ръкавицата получил уртикария на ръката, с която бръкнал, която била упорита и продължила повече от две седмици с неприятен болезнен сърбеж. След време пак му се наложило да сложи отново ръкавицата, която държал в багажника на колата си, и отново получил реакция. Това се дължи на власинките на гъсениците, които те отделят, когато са уплашени. Власинките им приличат на тези на копривата - те

се закачат за кожата на човека и остават там задълго,

като предизвикват алергична реакция, казва той. Боровите процесионки обаче не са смъртоносни за хората, успокояват специалисти.

“В България няма смъртоносни животни, не може нещо да дойде до вас, да ви докосне, да ви ухапе и да умрете”, коментира ентомологът д-р Николай Симов от Природонаучния музей към БАН пред “24 часа”.

Насекомите не са нови за страната ни. Те са

описани от австрийци още през 1775 г., а в България от 1907 година.

“Боровата процесионка е тук от стотици години.

Тя става по-масова. Една от причините е, че борчетата, които обитават, не са си на мястото. Навремето са били дъбови гори. На нашите географски ширини има смесени широколистни гори. В този случай борчетата не са на мястото си, това дърво страда от корояди, смяна на климата и засушавания. Вследствие на това по него се развиват доста по-масово някои насекоми, които намираме за неприятни”, обясни д-р Симов.

Гнездата на гъсеници изглеждат като паяжини или “захарен памук”. В тях насекомите се защитават от други насекоми.

Според д-р Симов след като достигнат определена възраст, боровите процесионки странстват. Този период е именно сега - през пролетта и в началото на лятото. Това е и причината да бъдат по-често срещани в тези месеци. 

Скорпиони, паяци и жаби са най-опасните животни в България

Саламандър
Саламандър

Скорпиони, змии и паяци са най-опасните животни, които се срещат у нас.

Застрашаващи човека са скорпионите, които дебнат из горите. Те обитават югозападните части на страната ни и предимно Пирин. Не е ясно точно колко вида се срещат в България, но са поне осем, обясняват зоолози. Ухапването от български скорпион е съвсем реалистично, но не е смъртоносно. Областта на ухапването се подува и се усеща слаба болка, която не бива да бъде подценявана и е нужно да се потърси лекарска помощ, съветват лекари.

Най-опасният животински вид в България е черният отровен паяк. Висока температура, гадене, повръщане и изпотяване са част от симптомите, които причинява женската след ухапване. Тя е чисто черна на цвят с 13 червени точки и обитава Тракийската низина, Южното Черноморие и Сакар. Болезнено е ухапването от скрипя. Тази многоножка достига 10 см, на цвят е кафеникава, изключително подвижна е и се провира в много тесни пространства. 10 ухапвания от стършел пък са достатъчни, за да причинят смърт.

5-сантиметровата жаба бумка образува в организма си батрохотоксин, който е отровно синтетично химично съединение. Ако куче или друго животно погълне жаба бумка, то може да умре. Тези малки жаби се срещат по Дунавската равнина и в планинските части. Дъждовникът, който е вид саламандър, черен с жълти петна, също застрашава човека. Той обитава широколистни гори. Засичан е в Родопите и Витоша. Петнистият гущер отделя отровен бял секрет през кожата си. С него предизвиква високо кръвно и силни мускулни конвулсии.