Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Станимир Михайлов си тръгва от пленарната зала след гласуването на оставката си
Станимир Михайлов си тръгва от пленарната зала след гласуването на оставката си

Станимир Михайлов вече не е управител на НЗОК. Той бе свален от поста със 116 гласа "за" от депутатите на ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП. ПП-ДБ гласуваха "против", а "Възраждане", "Има такъв народ" и независимите депутати не участваха в гласуването, въпреки че бяха в залата.

Той бе свален заради подадената от него оставка в края на ноември, въпреки че по време на дебата се оказа, че тя е била оттеглена по-рано днес.

Махането му влезе извънредно в дневния ред на парламента по предложение на председателя Росен Желязков и предизвика над два часа спорове. Първо ПП-ДБ се възмутиха, че доскорошните им партньори са решили оставката да бъде гласувана сега, въпреки че е подадена ноември, както и че искат да свалят Михайлов, но не и заместника му проф. Момчил Мавров, който подаде оставка заедно с него. Това бе договорено от ГЕРБ и ПП-ДБ през ноември заради споровете им около издигането на Мавров.

По време на дебата първо се оказа, че Михайлов е оттеглил оставката си в 10,12 часа тази сутрин, а по-късно - че и проф. Мавров се е отказал от своята, но вчера.

Станимир Михайлов пристигна в парламента, за да присъства на дебата по отстраняването си от поста управител на НЗОК
Станимир Михайлов пристигна в парламента, за да присъства на дебата по отстраняването си от поста управител на НЗОК

"Гласувах против това овладяване на институциите от ДПС и сега ще ви разкажа как се случва то. Вчера излезе програмата на Народното събрание, в която тази точка не е включена. В същия ден в 15,20 часа подуправителят се отказва от подадената си оставка. Днес на председателския съвет никой не каза, че тази точка ще бъде внесена, и никой друг освен "Възраждане", ГЕРБ и ДПС не знае, че тази точка ще се случи в залата, след което тази точка ще се случи в залата. След което тази точка се вкара насилствено, противно на правилника, въпреки че управителят си е оттеглил оставката тя се гласува днес тук. Защо това не е добре? Защото всеки път, когато вие си помислите, че партия "Възраждане" или партия "Има такъв народ" са опозиционни и ще защитават вашия глас, трябва да знаете, че те ще защитават всичко, което им кажат техните господари г-н Пеевски и г-н Борисов", каза Искрен Митев веднага след гласуването като обяснение на различен вот.

Веднага след него излезе и рожденикът Кирил Петков, който показа заявлението, с което Михайлов оттегля оставката си. "Това, което се случи днес, беше отново абсолютно поругаване не само на тази институция, но и на свободната воля на управителя на НЗОК. В моята ръка аз имам неговото оттегляне за оставка, което е внесено преди гласуването. Г-н Михайлов е тук в залата. Председателят на Народното събрание можеше поне да даде думата на г-н Михайлов да каже това ли е неговата воля, или не. Когато Народното събрание действа по този начин, когато не дава дори на човека, който си е дал своята воля писмено на Народното събрание, да бъде изслушан, това започва да замирисва на диктатура", каза Петков.