Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Живко Коцев бе освободен, а Димитър Кангалджиев е временният главен секретар на МВР.
Живко Коцев бе освободен, а Димитър Кангалджиев е временният главен секретар на МВР.

Живко Коцев сам дал показания, звънял настойчиво на Сарафов по приложение и дори предложил да предаде скъпия часовник

Антимафиот е новият временен главен секретар на МВР, след като в сряда президентът Румен Радев уважи искането на служебния кабинет и подписа указа за освобождаването на Живко Коцев. Поста заема досегашният му заместник Димитър Кангалджиев.

В момента Коцев е в болнични. В понеделник е бил приет в лечебно заведение след като гръмна скандала за наличието на контрабанден канал с участието на Никола Николов-Паскал, бившата шефка на митниците Петя Банкова и Марин и Стефан Димитрови. Коцев се появи на доста снимки в компанията на Стефан Димитров, със скъп часовник и кафяв пудел, като същото кученце е на друг фотос с пачки в евро.

И докато Живко Коцев мълчи политиците цяла седмица обясняват различни версии за случилото се в деня на обиските и арестите миналата сряда.

Според бившия премиер Николай Денков и ПП-ДБ Коцев бил подложен на натиск от вътрешния министър Калин Стоянов и висши прокурори, най-вече и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, да напусне поста.

Съвсем различно обаче е обяснението на прокуратурата - главният секретар сам е потърсил по телефона Сарафов с предложение да съдейства по разследването за Агенция “Митници”. Това обясни пред медиите в сряда градската прокурорка на София Илияна Кирилова.

Главният секретар е звънял на изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов в 9 ч по приложение. Сарафов не му е вдигнал телефона и Коцев е продължил настоятелно да звъни и в 9,03 ч г-н Коцев се е свързал с главния прокурор и е поискал спешна среща с него, посочи тя.

Живко Коцев е казал, че при него са дошли служители от новосъздадената комисия, че очевидно има някакъв проблем и иска в качеството си на главен секретар да разбере какво се случва с него. На тази среща г-н Коцев каза, че очевидно има някакъв проблем, разказа градската прокурорка на София, която също е била на разговора в кабинета на Сарафов.

По думите на Кирилова Коцев споделил, че на него му се обадило “лице на име Стефан Димитров рано сутринта и го е попитал какво се случва”. Той каза, че познава това лице. И че ако може, ще помогне с всичко възможно да бъде разкрит този канал, разказа още прокурор Кирилова. И добави, че Коцев сам е поискал да предаде скъпия часовник.

Официално не е потвърдено, но се твърди, че Коцев е свидетел с тайна самоличност и по делото фигурира като №3.

Тъй като предстои да бъде обвинен, ще загуби статуса си на свидетел. Причината е, че няма как в едно дело да има две роли. Показанията му ще останат по делото, но като обяснения, посочиха запознати.

До кога временният главен секретар на МВР Кангалджиев ще е на поста, не е ясно. Той бе заместник на Коцев от миналия септември. Преди това бе заместник на Калин Стоянов в ГДБОП. Бил е шеф на сектор при антимафиотите и началник на районното в Ботевград. Името му нашумя, след като бившият МВР шеф Иван Демерджиев съобщи, че Кангалджиев е бил проверяван за покровителстване на трафик на мигранти. Такава проверка е имало, но тя е оневинила полицая. Оказало се, че той общувал с каналджия за информация и е документирал всички срещи.

Живко Коцев, главният секретар на МВР с най-късата власт, откри умисъл от Горна Оряховица в “бебето от фризера”

Живко Коцев е главният секретар в МВР, управлявал най-кратко на най-важния професионален пост в това министерство - едва 6 месеца.

53-годишният мъж внимателно се е грижил за публичния си имидж през този период. Особено за медийните изяви. Отивал е там, където можело да “опъне тирантите” - шеговитото описание на негови колеги, с което те обясняват, че се появявал там, където може да се похвали с разкриване на престъпление.

Коцев бе сред първите, появили се на мястото на убийството на Мартин Божанов-Нотариуса. Това е и единствената му изява за престъпление, което не е разкрито.

До онзи ден, когато историята с митници, контрабанда и скъпи часовници го направиха анонимен свидетел №3, а от сряда вече е и бивш главен секретар, след като Румен Радев подписа указа на служебното правителство за освобождаването на Живко Коцев. Точно президентът е заподозрян от “Промяната” в свалянето на човека, на когото те разчитат за честни избори.

Медии се опитват да търсят известни роднини на Коцев със същата фамилия назад, в Държавна сигурност, но това са само съвпадения.

20-годишният Живко започва през 1991 г. като редови полицай.

През 33-годишната си служба е носител на колективен приз “Полицай на годината”.

Твърдения за умишлено убито от лекари бебе и пропуски в работата, довели до убийството на баретата Емил Шарков, бележат важни моменти в кариерата на Живко Коцев в МВР.

В София той се издига до началник на отдел “Убийства” в СДВР през 2004 г. Именно там той и подчинените му стават “Полицай на годината“. Коцев беше шеф на 4-о районно управление в столицата. То отговаря за квартал “Лозенец”. Именно тогава се запознава и с лидера на ДСБ ген. Атанас Атанасов, който живее в района. Двамата завързват приятелство. Така генералът разбира, че Коцев води скромен личен живот. Лично препоръчал “перфектния мъж” (по Атанасов) за главен секретар.

През 2010 г. Коцев бележи възход, но и падение. Става шеф на полицията във Велико Търново. Назначил го “лично” Бойко Борисов (по Борисов).

Същата година Цветан Цветанов, тогава вътрешен министър, прочита в парламента СРС-та и обвинява лекари от Горна Оряховица за смъртта на бебе.

“Имаме данни, че са извършени умишлени действия, които са довели до смъртта на плода”, допълва началника си Коцев. Репликата скандализира обществото, а за властта докторите от болница “Иван Рилски” в Горна Оряховица са убийци.

От ведомството на Цветанов заявяват, че по случая са използвани СРС-та, а медиците - заковани. 

В крайна сметка подобни данни не бяха доказани, а един от лекарите осъди прокуратурата да му плати над 60 000 лв. за причинен стрес. Случаят стана популярен като "Бебето във фризера" и завърши безславно поради липса на престъпление.

Самото разследване е на ГДБОП, но задържането за 24 часа на медиците е дело на подчинената на Живко Коцев дирекция във Велико Търново. Иначе тя демонстрира отлични резултати и е първа в страната. С падането на ГЕРБ от власт през 2013 г. Коцев е отстранен и пратен като редови полицай в Националната полиция, която провежда акция в Лясковец година по-късно срещу Петко Петков. Той се бе барикадирал и уби баретата Емил Шарков. Проверка след акцията показа пропуски и той е наказан.

За кратко става зам.-директор на СДВР през 2015 г., но бързо е върнат в Националната полиция. Едва през март 2022 г. отново стига върховете, вече като директор на областната дирекция на МВР - София. Именно в кабинета на тази дирекция е заснета и една от снимките с Марин и Стефан Димитрови. За тях Коцев казва, че знаел, че са контрабандисти, но общувал с двамата "от лоялност към Бойко Рашков". Именно доцентът по наказателно право го назначава на високия пост.

А миналия юни става зам. главен секретар. Само 2 месеца по-късно - на 10 септември, и главен секретар - ден след 53-ия му рожден ден.

Точно Коцев ръководи охраната на протеста срещу БФС през ноември м.г. , когато имаше няколко бити и погрешно задържани. Отнесе го обаче зам.-министърът Стоян Темелакиев, който бе освободен. А Калин Стоянов бе на кино, на филм за телефонните измами, на който МВР е партньор.

Сега Коцев е в болнични и се очаква да бъде обвинен в момента, в който стабилизира здравето си.