Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пуделът е сниман с пачките
Пуделът е сниман с пачките

Който пачки вади, от пачки умира. Така перифразира популярната народна поговорка Който нож вади, от нож умира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в сряда.

Направи го в контекста на изразено разочарование от бившия си вече (не)коалиционен партньор ПП-ДБ и на скандала със снимките на бившия вече главен секретар на МВР Коцев и на посредниците между Никола Николов-Паскал и ексшефката на митниците Петя Банкова. На някои от снимките, публикувани в “Афера”, се виждат пари и пудел, който ги пази.

“24 часа” попита официално във вторник прокуратурата дали разпространяваните в различни сайтове кадри са част от разследването по случая с контрабандния канал за цигари. До редакционното приключване на броя обаче оттам не ни отговориха. Затова публикуваме добилите вече широка обществена популярност снимки от “Афера”.

На всичките фотоси се виждат евробанкноти. Има купюри по 200, 100, 50 и 20, но най-много са пачките с по 50 евро. Общо на различните снимки могат да се видят около 200-300 хил. евро кеш.

Борисов перефразира пословицата, за да напомни за онези фотоси от премиерската спалня с по 500 евро, които също като пудела с пачките започнаха медийния си живот от сайта “Афера”.

По-късно прокуратурата установи, че те са манипулирани, но така и не беше открита авторката на идеята. След 7 компютърно-технически експертизи бяха събрани доказателства, че фотосите са подправени.

А видимо българите ценят парите в брой. Банкноти в кутии за обувки и сейфове бяха открити при акцията на прокуратурата срещу Ветко и Маринела Арабаджиеви през 2018 г. Тогава бе цитирана сума от 10 млн. лв.

“Българският народ има много хубави поговорки. Мога да ви цитирам поне 4-5 такива народни мъдрости, които са много валидни към днешна дата”, каза още Борисов. Но побърза да уточни, че “срещу колегите, с които 9 месеца направихме и много хубави неща, няма да кажа нищо”.

Ако снимките бяха доказателство, щяха да са приобщени по делото, контрира бившият правосъден министър Атанас Славов, който се върна в парламента като депутат от ПП-ДБ. Изтичането на такива снимки в медийното пространство означава, че не са годно доказателствено средство, обясни той.

Чекмеджето в спалнята на Борисов
Чекмеджето в спалнята на Борисов

По съвсем аналогичен начин и снимките от къщата на бившия премиер нямаха никаква доказателствена стойност.

“Отново се връщам на своето предложение, което мисля, че колегите от ПП-ДБ трябваше да оценят, дори да няма правителство. Мария Габриел и Асен Василев да останат в сегашния кабинет, за да може това, което във финансите са надробили, да си го изсърбат, да си го поправят или да си понесат отговорността”, коментира още Борисов.

Две конкретни причини за това ГЕРБ и ДПС да искат да има избори, изброи още Славов. По думите му първата причина е, че от 6 месеца е приет Законът за противодействие на корупцията и трябваше да се извърши избор на независима деполитизирана комисия. Като втора причина Славов посочи Закона за защита на сигналоподателите.