Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

10 долара на час или 50 долара на ден струва блокиране на правителствен сайт. В интернет свободно се продават готови заразени мрежи от персонални компютри, които се ползват от хакерите.
Жертва на подобен щурм само преди дни станаха над 250 хиляди потребители на туитър. Те бяха предупредени, че имената, имейл адресите и паролите им са откраднати. Експерти по сигурността успели да спрат публикуването на тези лични данни в мрежата. Въпреки това засегнатите трябва да сменят паролите си.
Много от нас изобщо не знаят, че без да искат, участват в хакването на уебстраница на държавна институция. Това разкриха пред "168 часа" специалисти в борбата с хакерските атаки. Те твърдят, че
по тази схема действат
и "Анонимните", които
през декември
хакнаха три сайта
- два правителствени и един банков.
Първо жертва на техните набези през последния месец на 2012 г. стана Министерството на финансите. На 16 декември в 17 часа сайтът беше блокиран. Около 11,30 ч на следващия ден той отново работеше. През часовете, в които страницата беше "хакната", при отварянето й се изписваше, че има проблем със свързването.
Четири дни по-късно, на 20 декември, "Анонимните" спряха сайта на здравното министерство. Интернет страницата на Първа инвестиционна банка също беше атакувана.
Това обаче не бяха единствените блокирани сайтове на институции за 2012 г. - през август за кратко бяха недостъпни уебстраниците на парламента и на ДПС. "Лукойл" също пострада от "Анонимните". В началото на ноември пък бе спрян сайтът на Българския фармацевтичен съюз.

Цялото разследване четете в новия брой на "168 часа"