Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Георги Ушев
Георги Ушев

НАП и КПК проверяват съдийка с апартамент в Барселона

Лозан Панов ме подлагаше на натиск - това отговори съдия Георги Ушев на въпрос от депутати дали някой е упражнявал влияние върху него за решенията му като магистрат. Ушев беше изслушан в парламентарната комисия за дейността на убития Мартин Божанов-Нотариуса. Съдията беше председател на вече закрития Апелативен специализиран наказателен съд, а шеф на ВКС по това време беше Панов.

Лозан Панов
Лозан Панов

Лозан Панов ме наказа ден след като ВКС потвърди присъдата на Десислава Иванчева, защото съм споменал името ѝ в телевизионно интервю. Сигналът срещу мен е подаден от същата адвокатска кантора, която защитава и Веселин Денков, обяви съдия Ушев. Обжалвал наказанието си в съда, а наследничката на Лозан Панов изтеглила жалбата му. Името му беше споменато при изслушването на бизнесмена и на жената до него Ивайла Бакалова.

Ушев бил в състав на втора инстанция, който гледал мерките за неотклонение на Денков. Във филма на Антикорупционния фонд Нотариуса и Емил Писков искат 100 хил. евро от Бакалова, за да бъде освободен Денков от ареста. Тя записва тайно и Яне Янев, който също говори за него.

“На Жоро Ушев се е обаждал два пъти Гешев. Единия път Жоро е питал Гешев какво да прави, а втория път самият Гешев се е обаждал и е казал: “До дупка”, обяснява Янев защо Денков лежи в ареста толкова дълго. Пред депутатите съдия Георги Ушев отрече да познава Нотариуса, а Пепи Еврото бил виждал за последно през 2004 г., когато бил прокурор. От всички 13 пъти, когато Денков искал да му променят мярката в по-лека, Ушев участвал в състава само на две заседания.

Искали са ми оставката от цяла политическа партия, от изпълнителното ѝ бюро. Ето това е натиск - съдебен и политически, на който съм бил подложен, обяви съдия Ушев, който вече е в Апелативния съд в София. Тук той визира БСП, която поиска оставката му през 2021 г. Тогава в телевизионно интервю той даде пример за осъдени от високите етажи на властта с Румен Овчаров. Овчаров обаче беше оправдан по едно от делата срещу него, а другото още е висящо, след като ВКС отмени условната му присъда и го върна за ново разглеждане.

На заседанието на комисията за Нотариуса беше изслушана и шефката на Инспектората на ВСС Теодора Точкова. Тя съобщи, че институцията работи по темата, и даде пример с магистрат, който живее на съпружески начала със съдружник на Мартин Божанов. Анализ на декларациите пред инспектората показал драстично разминаване между доходи и разходи за 2022 г. Затова Точкова сезирала НАП и Комисията за противодействие на корупцията (КПК). Тя не спомена кой е магистратът, но проверка на “24 чака” показа, че става дума за съдия Маргарита Немска. Тя живее с адвокат Емил Писков, който е сниман заедно с Нотариуса от Ивайла Бакалова как иска 100 хил. евро за свободата на Денков. В декларацията си пред Инспектората на ВСС съдия Немска от Административния съд - София-град, посочила, че през 2022 г. заедно с Емил Писков са станали собственици на апартамент от 102 кв. м в Барселона, а цената е 1 млн. лв. Освен това през същата година са се сдобили с жилище от 165 кв. м в София за 256 хил. лв., но са продали друг от 130 кв. м за 430 хил. лв. Последният апартамент е купен от тях през 2021 г. три пъти по-евтино - за 156 хил. лв. И двамата карат БМВ на лизинг, всяко на стойност близо 90 хил. лв., пише в декларациите на съдия Невска.

Освен това Инспекторатът на ВСС проверява десетината съдии и прокурори от доклада с магистрати около Нотариуса, който Атанас Атанасов намери в пощенската си кутия. Инспекторите имат достъп и до разследването срещу Нотариуса за престъпна група, имотни измами, пране на пари и натиск над магистрати, по което е трябвало да бъде обвинен в дните около убийството му. Там също имало данни за хора в тоги, с които Божанов бил в близки отношения.

Теодора Точкова
Теодора Точкова
Маргарита Немска
Маргарита Немска