Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Любомир Таков
Любомир Таков

Софийският градски съд остави за постоянно в ареста днес директора на Агенция "Митници" Петя Банкова и бизнесмена Стефан Димитров по обвиненията за участие в организирана престъпна група и контрабанда на цигари. Третият обвиняем Никола Николов-Паскал е обявен за издирване. Четвъртият е бащата на Стефан Димитров - Марин. Той е бивш директор на Изпълнителната агенция за рибарство и аквакултури (ИАРА). Заседанието по мерките за неотклонение на обвиняемите закъсня, защото беше извикана линейка. Тя откара Марин Димитров. Така пред съда се изправиха само синът му и Петя Банкова. За повече подробности потърсихме адвоката на Марин Димитров - Любомир Таков. 

- Адвокат Таков, каква е ролята на клиента ви Марин Димитров по разследването в митниците? Познава ли Петя Банкова и Никола Николов-Паскал?

- Димитров е вдовец, пенсионер, живее скромно и е непознат както за настоящи, така и бивши служители на ГКПП Капитан Андреево и ГКПП Лесово. За съжаление, не можа да влезе в зала днес, за да се запознае с г-жа Банкова, с която се твърди, че е в трайно престъпно сдружение. Двамата не се познават, не са се срещали, нито е имало комуникация помежду им. С Николов клиента ми се познава бегло, по-скоро по физиономия, което е нормално за град с население под 70 000 души - обстоятелство, което той не е скрил от разследващите органи.

- Съдия Тони Гетов обяви по време на заседанието, че Марин Димитров е откаран в болница. Какво се случи преди това?

- Малко преди началото на съдебното заседание, с клиента ми бяхме поканени да се явим в прокуратурата, за да му се повдигне и второ обвинение, свързано с държане на стоки без бандерол. Преди започване на действията по разследване той ми съобщи за болки и горещина в областта на гърдите. Когато повдигна блузата си, забелязах, че по тялото му има няколко големи кръвонасядания, които са обективен признак на травма на кръвоносен съд. Поисках да бъде освидетелстван, за да може тези видими следи да се фиксират и опишат. Моят подзащитен е прекарал инфаркт с пълно запушване на миокарда. Поставен му е стент. Оттогава той живее на животоподдържащи лекарства и се храни по строг режим. Ситуацията изискваше бърза намеса на лекар, защото при най-малко повишаване на артериалното налягане тромбът може да се раздвижи и да причини инфаркт, може би със смъртоносен изход. През изминалите 48 часа, докато с него работеше КПКОНПИ, на два пъти се наложи да бъде викан екип от Центъра за спешна медицинска помощ заради високо кръвно налягане. Тук имам предвид налягане със стойности над 150/70, които се класифицират като хипертония 2-ра или 3-та степен. Бързата и адекватна намеса на дежурните служители на Главна дирекция "Охрана" в съдебната палата, които повикаха лекарски екип, вероятно спаси живота на клиента ми.

- Къде се намира сега Марин Димитров?

Хоспиталилизран е в отделението по кардиология в "Пирогов". Не знам какво е неговото моментно състояние, но предполагам, че не е добро, след като специалистите там са преценили, че следва да бъде приет по спешност.

- Кога ще гледат мярката му за неотклонение?

- Искрено се надявам държавното обвинение да вземе предвид сериозния риск за живота на Димитров, ако бъде поставен в условията на арест. Привеждането му в болница категорично няма да се повлияе положително на неговото наистина крехко здраве. И това не е нововъзникално обстоятелство, още в петък прокуратурата беше уведомена с нарочна молба и приложени медицински документи, че искането да бъде задържан под стража и евентуалното й уважаване от съда, ще постави Димитров в пряк и непосредствен риск за неговия живот. Вярвам, че и с по-лека мярка, Димитров ще продължи да съдейства на разследването и да не става пречка за нормално развитие на воденото дело.