Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кметът Димитър Николов и експертите от НКЖИ обсъдиха проекта за жп транспорт до летище Бургас.
Кметът Димитър Николов и експертите от НКЖИ обсъдиха проекта за жп транспорт до летище Бургас.
  • Ще има спирки и в града, а на следващ етап ще стига и до Слънчев бряг
  • Дължината на новата линия ще е 11 км, строежът започва догодина

Нова 11-километрова жп линия ще намали трафика до летище Бургас. Такава връзка ще бъде изградена от гара "Владимир Павлов" до аеропорта, като в по-голямата част от трасето ще се използва полосата на съществуващата железопътна линия до квартал "Сарафово".

За отклоняване от полосата на съществуващата линия се предвижда изграждане на разделен пост. Новата железопътна линия

ще бъде еднопътна, електрифицирана, със специфичен релсов път,

което ще осигури намаляване на шумовите нива в градска част.

Това съобщиха в Бургас в четвъртък генералният директор на Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) инж. Мария Генова и ръководителят на проекта Пловдив – Бургас - фаза 2, инж. Иван Бакалски на среща с кмета Димитър Николов и екипа му.

Достигането до летището и с влак става възможно по проект, чийто възложител е НКЖИ. Той предвижда и изграждане на нови спирки в квартал "Лазур", Морската градина и в местността Кьошето, както и гари на солниците и на летището.

Спирките ще бъдат проектирани с перони, като се предвиждат пешеходни надлези с асансьори и осигуряване на условия за трудноподвижни хора.

Гарата на летище Бургас ще бъде построена върху железопътна естакада, а чрез пешеходни подходи ще се осигури пряк достъп към летището и близкия квартал "Сарафово", съобщиха от проектантския екип.

"Вече сме на последната фаза на този процес, който стартира преди 6-7 години.

Тогава бяха първите разговори да съхраним трасето на бившата жп връзка Бургас - Поморие с подготвяне на парцеларни планове и отклонение в посока летището.

Общината започна да изпълнява детайли по отношение на това трасе, в момента започваме изкопните дейности по подземното преминаване на ул. "Одрин" и жп връзката, която предварително съгласувахме", коментира кметът Димитър Николов.

Така ще изглежда една от новите жп гари.
Така ще изглежда една от новите жп гари.
  Той добави, че новото транспортно съоръжение ще облекчи трафика,

ще намали шума, стреса и катастрофите по пътищата,

а и като екологичен транспорт ще спести замърсяване в атмосферата на града.

"Южното Черноморие ще получи една нова транспортна възможност за чекиране на летище Бургас от жп гарата и това ще намали през пиковите дни на летните месеци натоварването на летището. А и след време се надяваме този проект да се развие и стигне до първоначалния замисъл - обхватът му да бъде Слънчев бряг – летище Бургас – жп гара Бургас", допълни Николов.

"До края на тази година техническият проект трябва да бъде завършен окончателно, а строителството да започне през 2025 г.

Всичките ни усилия са насочени към приключване на първоначалната фаза на проекта, изготвяне на технически проект, ПУП, за да можем да направим една процедура, с която да изберем изпълнител, който да осъществи връзката с летище Бургас, и да търсим възможности за осъществяване на последващите етапи от развитие на връзката със Слънчев бряг", уточни инж. Мария Генова.

Техническото проектиране предвижда още изграждане на железопътен надлез при ул. "Одрин", нов пътен надлез при ул. "Димитър Димов", пробив под главен път I-9 и железопътна естакада при летище Бургас, както и други нови съоръжения.

Обезшумяването на релсите и безопасността на новата жп линия бяха сред акцентите, обсъдени на срещата.

"Скоростта на движение няма да е малка, за да се спази времевият прозорец, който ни е даден за стигане от първа до последна точка.

Много държим на

съвременни системи за безопасност

Също така искаме и подвижният състав да бъде адекватен на съвременните условия с максимални удобства. Много е важно къде ще бъдат локализирани самите спирки.

Искаме строящата се в момента детска болница да е обвързана с нова спирка на железницата, за да дадем възможност на пациенти и посетители да могат безпрепятствено да ползват връзката.

Този проект ние го разглеждаме и като вътрешноградски транспорт, което значи, че жителите на квартал "Сарафово" ще могат да ползват различните спирки в двете посоки", обясни кметът Димитър Николов.